Abiznis

Glavni grad nudi poslovni prostor i zemljište Vladi za milionski poreski dug „Puteva“

opstinaslajd
G
lavni grad ponudio je Vladi poslovni prostor u Bulevaru "Džorža Vašingtona" i zemljište Pod Goricom, kako bi "prebio" milionski poreski dug preduzeća „Putevi“ koji se nalazi u vlasništvu podgoričke opštine.

Glavni grad nudi poslovni prostor i zemljište Vladi za milionski poreski dug „Puteva“
Portal AnalitikaIzvor

Prema informaciji objavljenoj na sajtu Vlade, dug poreskog obveznika „Puteva“ na početku prošle godine je iznosio 2,44 miliona eura. Opština Podgorica, u zamjenu za poreski dug „Puteva“ ponudila je Vladi poslovni prostor veličine 436 metara kvadratnih na prvom spratu u Bulevaru "Džordža Vašingtona", čija je, prema procjeni Glavnog grada, ukupna procijenjena vrijednost 1,066 miliona eura, odnosno 2.445 eura po metru kvadratnom, zemljište uz zgradu površine 1.277 eura, i objekat u u osnovi površine 269 m2, spratnosti Po+P+1, korisne povrine 369 m2 i zemljište Pod Goricom vrijednosti 1,3 miliona eura. Nakon što je Komisija za naplatu potraživanja ocijenila imovinu adekvatnom, Vlada je tražila reprocjenu imovine Opštine koja je nešto niža od one koju je uradio Glavni grad.

Tako je Vlada imovinu Opštine u Bulevaru Džordža Vašingtona procijenila na 1, 046 miliona eura, a zemljište Pod Goricom 1,19 miliona eura.

U dokumentu objavljenom na sajtu nije navedeno da li se Vlada izjašnjavala o inoviranoj Informaciji.

Podsjetimo, gradonačelnik Miomir Mugoša je sredinom prošle godine utvrdio da Poreskoj upravi ne duguje ni cent na ime poreza. Ministarstvo finansija je procijenilo da će naplatiti oko 25 miliona eura poreskog duga imovinom poreskih dužnika. Ukupan poreski dug na kraju prošle godine je iznosio nešto više od 330 miliona eura.

Ko su najveći poreski dužnici: Poreska uprava objavila je juče treću Crnu listu 200 najvećih  poreskih dužnika, koji ukupno duguju 142,68 miliona eura, što je 4,8 miliona eura više nego na prethodnom spisku objavljenom početkom novembra.

Dug Duvanskog kombinata (DKP), koji kao i na prethodnoj listi predvodi dužnike, porastao je sa 34 miliona na oko 35,28 miliona eura, dok je drugi na listi hercegnovski Pantomarket sa oko 9,54 miliona eura duga. 
Kompanija Ave Maria Koljčević sa dugom koji je blago porastao na 5,97 miliona eura treća je na listi 200 dužnika, četvrti je Kombinat aluminijuma sa 5,15 miliona eura duga, a peti budvanski Mercur koji duguje 3,88 miliona eura. Rudnik uglja Pljevlja  duguje 2,24 miliona eura. Za poreze i doprinose i dalje najviše duguje Elektroprivreda (EPCG), a njen dug iznosi 13,84 miliona eura i smanjen je sa oko 19 miliona eura koliko je iznosio u novembru.
Slijedi Rudnik uglja Pljevlja sa dugom od oko 13,77 miliona, Rudnici boksita duguju 10,08 miliona, Radoje Dakić 8,62 miliona, Duvanski kombinat 5,49 miliona, Montenegro Airlines 5,16 miliona, Željezara 4,6 miliona, Javno preduzeće Komunalne djelatnosti Bar 3,1 milion, Pantomarket 2,62 miliona, dok listu od prvih deset mjesta završava Zavod za izgradnju Bara sa dugom od 2,43 miliona.

Portal Analitika