Društvo

Očni crv opasan i po ljude

31oc
P
arazit „Thelazia callipaeda“ ili očni crv koji je nedavno dijagnostikovan kod pasa u Podgorici opasan je samo ukoliko se ne liječi na vrijeme. Veterinari upozoravaju i da se može prenijeti na čovjeka i mačke.

Očni crv opasan i po ljude
Portal AnalitikaIzvor

Veterinar Branko Živković iz veterinarske ambulante „Animavet“ za Pobjedu objašnjava da je očni crv parazit koji živi u lakrimalnom kanalu između oka i trećeg očnog kapka kod pasa.

- Prenosioci bolesti su insekti, uglavnom muve i sitnije mušice. U njima se odigrava razvojni ciklus ovog parazita. Bolest je opasna po psa samo ukoliko se ne dijagnostikuje na vrijeme, a samim tim i ne preduzme liječenje. Parazit kod psa živi uglavnom ispod trećeg očnog kapka, pa se bez zavrtanja kapka često i ne može uočiti – kazao je Živković.

Prema njegovim riječima, ovo obolijevanje je sporadično registrovano u Bosni i Hercegovini i u Srbiji u okolini Kragujevca.

- Očni crv se češće javlja u Azijskim zemljama. Isti parazit može zaraziti i čovjeka i mačke. Pojačano suzenje i krmeljanje oka mogu biti posljedice prisustva ovog parazita, jer on može dovesti i do zapušenja lakrimalnog (suznog) kanala. Dugotrajni ne liječeni slučajevi mogu se završiti sa trajnim oštećenjem oka – objasnio je Živković. On je kazao da se parazit, kada se pregledom dijagnostikuje bolest u veterinarskoj ambulanti, fizički uklanja i preduzima adekvatna terapija ukoliko su na oku nastale promjene kao posljedica prisustva parazita.

- Postoje i takozvani ,,spot on“ preparati koji se koriste za liječenje ove bolesti – rekao je naš sagovornik.

Živković je naveo da ne postoje pouzdane preventivne mjere, ali svakako životinje ne treba držati u sredini gdje ima dosta insekata, posebno muva i mušica. Treba, kako dodaje, redovno tretirati boksove insekticidnim sredstvima posebno u ljetnjoj sezoni.

 

Portal Analitika