Društvo

Daka tužio Željezaru traži 3,44 miliona eura

31daka
V
lasnik nikšićke kompanije Neksan Miodrag Daka Davidović tužio je Željezaru zbog 3,44 miliona eura duga. On taj iznos potražuje iz stečajne mase, piše Dan.

Daka tužio Željezaru traži 3,44 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Konačan iznos potraživanja utvrdiće sudski vještak, ukoliko sud usvoji zahtjev njegovog advokata Mitra Mugoše, koji je predložio vještačenje.

Postupajući sudija u sporu Dijana Raičković održala je juče ročište glavne rasprave u odsustvu tužene strane, jer se advokat koji zastupa Željezaru Dragoljub Strugar nije pojavio na ročištu, iako je bio uredno obaviješten.

Raičković će na narednom ročištu, koje je zakazano za 12. mart, u svojstvu svjedoka saslušati Davidovića i stečajnog upravnika Željezare Veselina Perišića. Davidovićev advokat je za svjedoka predložio i predsjednika Privrednog suda Dragana Rakočevića, koji je uveo stečaj u Željezaru. Mugoša je kazao da su svjedoci predloženi zbog ,,krajnje nekorektnog odnosa i izjašnjenja tuženog u pogledu osnovnih činjenica koje se odnose na međusobno dogovoreni i zaključeni ugovor o tehničko-poslovnoj saradnji.

Predložene svjedoke sud će saslušati i na okolnosti koje se odnose i na druge činjenice i pravne radnje koje je u Željezari preduzimao Davidović.

„Nespornaje činjenica, koju će, siguran sam, potvrditi i svjedoci, da je tužilac u svemu postupao shodno ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji i da je u svakoj pojedinačnoj radnji tužioca bio uioznat i saglasan stečajni upravnik, sudija i Vlada, preko Ministarstva ekonomije. Tužilac je očekivao potpuno drugačiji pravi pristup tuženog i makar minimum, korektnosti u pogledu odlučnih činjenica, jer je tužilac u tom trenutku bukvalno spasio Željezaru“,, kazao je Mugoša ističući da Davidović ne traži „ni više ni manje od onoga što mu po zakonu pripada”.

On je za vještaka ekonomskofinansijske struke predložio Milenka Popovića, čiji bi zadatak bio da utvrdi sve ekonomsko-finansijske aspekte ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji od 17. maja 2011. godine.

Mugoša je, nakon što je sud izvršio uvid u priložene dokaze, istakao da u potpunosti prigovara nalazu i mišljenju koji je izradio Institut računovođa i revizora Crne Gore od jula 2013. za potrebe stečajnog postupka.

Davidović je upravljao Željezarom u periodu dok je u toj kompaniji bio na snazi stečaj. Stečaj u Željezaru uveden je 15. aprila 2011. godine, na zahtjev radnika. Nikšićki biznismen je u Žejezaru ušao u maju te godine, a kompanijom je upravljao do prodaje turskom Toščeliku, početkom maja 2012. Ukupna priznata potraživanja bila su 125,13 miliona eura, a turski Toščelik je kompletnu imovinu fabrike platio 15,1 milionj Priznati dug radnicima je bio 6,33 miliona, a 11oreskoj upravi 8,28 miliona.

Izvor: Dan

Portal Analitika