Društvo

Nagi: Crna Gora dobar primjer multikuturalne zajednice

31nagi
C
rna Gora može poslužiti kao dobar primjer funkcionisanja multikulturalne i multinacionalne zajednice, koja manjinama omogućava da kroz učešće u izvršnoj vlasti utiču na aktuelne politike, ocijenio je ambasador Rumunije Ferdinand Nagi.

Nagi: Crna Gora dobar primjer multikuturalne zajednice
Portal AnalitikaIzvor

Njega je danas, kako je saopšteno iz Vlade, primila ministarka bez portfelja Marija Vučinović.

“Nagi je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je u Crnoj Gori riješen status nacionalnih manjina i istakao da Crna Gora, slično kao i Rumunija, može poslužiti kao primjer u regionu funkcionisanja multikulturalne i multinacionalne zajednice, koja manjinama omogućava da kroz participiranje u izvršnoj vlasti utiču na aktuelne politike, i tako daju doprinos očuvanju svog identiteta i specifičnosti”, kaže se u saopštenju.

Nagi je kazao da će osnovni zadaci tokom njegovog mandata biti podrška Crnoj Gori na putu evropskih i evroatlanskih integracija kao i osnaživanje ekonomske saradnje između Crne Gore i Rumunije.

“On je istakao želju i spremnost da se u narednom periodu maksimalno posveti poboljšanju saradnje Crne Gore i Rumunije”, navodi se u saopštenju.

Vučinović je upoznala Nagija sa aktivnostima i inicijativama hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na njihovo učešće na političkoj sceni i doprinos aktuelnim pitanjima evropskih i evroatlanskih integracija.

“Ona je takođe, obavjestila Nagija o budućim aktivnostima koje će biti sprovođene u kampanji koja ima za cilj povećanje podrške građana integraciji Crne Gore u NATO savez i istakla neophodnost prezentovanja široj javnosti svih benefita koje će naša država dobiti ulaskom u alijansu”, kaže se u saopštenju.

Obje strane su, kako se dodaje, izrazile spremnost da se saradnja između Crne Gore i Rumunije intenzivira na svim poljima, sa posebnim akcentom na ekspertsku pomoć Rumunije u oblastima koje su od značaja u daljem toku pregovora sa Evropskom unijom.

(MINA)

Portal Analitika