Region

BiH: Ubili risa pa se hvalili na Facebooku

 

3001lovci_fojnica
N
a društvenoj mreži Facebook javnost je danas šokirala i zgrozila fotografija na kojoj četvorica članova fojničke lovačke sekcije ponosno poziraju kraj ubijenog risa, zakonom zaštićene životinje u Bosni i Hercegovini, koja je vrlo rijetka u cijelom regionu.

 

BiH: Ubili risa pa se hvalili na Facebooku
Portal AnalitikaIzvor


Ne postoje precizni podaci o broju jedinki risa u Bosni i Hercegovini, ali se ova životinja već godinama smatra jednom od najugroženijih vrsta divljih mačaka u ovoj zemlji.



3001ris2

 

"Ispod planine 'Vrtaca' lovci L.S Prokos u obilasku kontrole lovišta lovačke sekcije Prokos ostrijelil su 'RISA' lovci: Burekovic Naim,Softic Fikret,Zahirovic Hamdija, Pugonja Edin", napisano je ispod fotografije objavljene na jednom ličnom Facebook profilu.

Ova je fotografija uskoro obrisana sa Facebooka, međutim, sačuvan je print screen.

''Na cijelom području bivše Jugoslavije živi manje od 130 jedinki risa, i naši vrli 'lovci' odstrijele prvog i jedinog kojeg su ikada vidjeli. Naravno, šta dalje učiniti kada ubijete ovako rijetku životinju jeste objaviti to na facebooku i potpisati se imenom i prezimenom!'', napisali su admini Facebook pagea Sarajevo Hate Crew, koji su naprije objavili fotografiju Fojničanina koji se uslikao kraj ubijene životinje.

tekst i foto: radiosarajevo.ba

Portal Analitika