Društvo

Prva urološka laparoskopska operacija u Crnoj Gori

3001Operacija_Vilniuje
P
rva urološka laparoskopska operacija u Crnoj Gori biće izvedena sjutra u privatnoj bolnici Codra. Kako je saopšteno Portalu Analitika iz ove iz zdravstvene ustanove, operaciju će izvesti tim Codre, doktori Dragoljub Perović i Dragan Đurović, u saradnji sa doktorom Markom Zupančićem sa Urološke klinike u Slovenj Gradecu, jednim od najeminentnijih evropskih stručnjaka iz te oblasti.

 

Prva urološka laparoskopska operacija u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor


Laparoskopske operacije u urologiji dominiraju u liječenju karcinoma prostate u pocetnom stadijumu, malih tumora bubrega, kongenitalnih anomalija i drigih. „Laički rečeno, to su takozvane operacije bez reza, koje omogućavaju znatno kraći i komforniji postoperativni tretman“.



Kako se navodi, vrste hirurških intervencija poput ove koja će sjutra biti izvedena u Kodri, smatraju se „urološkom ekskluzivom” i izvode se u malom broju centara u regionu.



„Nakon što smo 2007. godine započeli hirurške i ginekološke laparaskopskih opercije, i pošto smo u proteklih osam godina uspješno izveli više stotina operativnih zahvata te vrste, uvođenjem i urološke laparaskopije ostvaruje se naša vizija otvaranja Edukativnog centra za laparaskopiju, jedinog u širem regionu“, naveli su iz Codre.



Sjutrašnjom operacijom biće zaokruženo formiranje Centra za urologiju bolnice Codra.

 

foto: www.sos03.lt

 

Portal Analitika