Društvo

Virpazarski ugostitelji moraju da nabave separator masti

virpazar
P
o zahtjevu Ministarstva održivog razvoja i turizma – Sektor za upravljanje otpadom i komunalni razvoj, Komunalna policija Opštine Bar je izvršila inspekcijski pregled ugostiteljskih objekata u Virpazaru koji pripremaju hranu, i konstatovala da četiri glavna objekta toga tipa nemaju ugrađene separatore masti, već otpadne vode, bez adekvatnog predtretmana, ispuštaju u javnu kanalizaciju.

Virpazarski ugostitelji moraju da nabave separator masti
Portal AnalitikaIzvor

To su DOO «Pelikan» (u čijem sastavu posluje hotel „Pelikan“), DOO «Eko Badanj» (konoba „Eko Badanj“), DOO „Terrydab“ (konoba „Crmnički vinotok“) i HTP „Atlas hotels groups“  (hotel „Vir“). Prva tri objekta rade tokom čitave godine, a hotel ne obavlja djelatnost u zimskom periodu.

Vlasnicima ugostiteljskih objekata koji obavljaju djelatnost tokom čitave godine, zapisnički je ukazano da u roku od petnaest dana, na unutrašnju kanalizaciju ugrade separatore masti i time vrše predtretman otpadnih voda tj. masnih tečnosti i ulja organskog porijekla koje nastaju usljed pripremanja hrane prije ispuštanja u javnu kanalizaciju, a vlasnicima koji u zimskom periodu ne obavljaju djelatnost rok je 60 dana.

Predviđeno je da svaki ugostiteljski objekat u kome se prave veće količine hrane ima separator masti prije ulaska u kanalizacioni sistem.

Međutim, i bez toga JP Vodovod i kanalziacija Bar ima svoj sistem zaštite jezera - otpadne vode iz virpazarskog sistema prolaze kroz još jedan predtretman prije ulaska u tzv. recipijent, nakon čega kreće proces razgradnje sve do konačnog ispuštanja prečišćenih voda u jezero.

 

 

 

Portal Analitika