Abiznis

Euro oslabio prema dolaru i jenu

3001euri
E
uro je u srijedu na međunarodnim deviznim tržištima oslabio prema dolaru i povećao gubitke prema jenu, nakon izjava predstavnika Evropske centralne banke (ECB) Christiana Noyera da bi jačanje evropske valute bilo loše.

Euro oslabio prema dolaru i jenu
Portal AnalitikaIzvor

Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,4 odsto prema dolaru, na 1,3615 USD. Prema jenu je oslabio 0,7 odsto i njime je trgovano po 139,72 JPY.

Dolar je na izrazitijem gubitku bio prema jenu, oslabivši 0,6 odsto, na 102,33 JPY, prenosi Hina.

Japanska valuta je ojačala prema dolaru, sugerišući da drastični potezi turske centralne banke u cilju stabilizacije Turske neće biti dovoljni da se umiri nervoza na globalnim tržištima u nastajanju pred završetak sastanka američkih Federalnih rezervi (Fed).

Neočekivano drastično podizanje kamatnih stopa u Turskoj početno je pružilo podršku nacionalnoj valutu liri, ali ne zadugo. Novi talas prodaja mogao bi uslijediti nakon Fedovog smanjenja programa kupovine državnih obveznica za još deset milijardi USD.

Nakon prošlomjesečne odluke Feda da smanji program kupovina obveznica, zauzdavajući time poplavu dolara u globalnoj ekonomiji, uslijedio je snažan odliv kapitala iz zemalja u razvoju koji je potom preusmjeravan u tradicionalna sigurna utočišta za kapital u nestabilnim vremenima, poput jena i franka, a potom i u dolar i u euro.

Dalje smanjenje Fedovih podsticaja loša je vijest za čitav niz ekonomija, uključujući Tursku, Južnoafričku Republiku i Argentinu, koje su postale više-manje zavisne od priliva jeftino pozajmljenih dolara koji su potom ulagani u imovinu koja nosi veće prinose.

Dok takva situacija obično ulagače više okreće jenu a ne dolaru, smanjenje monetarnih podsticaja obično kreše ponudu svježeg dolara koji se upumpava u sistem i svojevrsni je izraz povjerenja u američku ekonomiju.

Mnoge su banke optimistične u pogledu dolara u ovoj godini, a očekuju da će Fed završiti sa smanjenjem programa kupovina državnih obveznica do četvrtog tromjesečja.

Portal Analitika