Društvo

Studijska posjeta Nacionalnom zavodu za transfuziju krvi Malte

okmalta
D
elegacija Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, predvođena direktoricom prim. dr Gordanom Rašović, boravila je u studijskoj posjeti Nacionalnom zavodu za transfuziju krvi Malte, u periodu od 19. do 25. januara 2014. godine.

Studijska posjeta Nacionalnom zavodu za transfuziju krvi Malte
Portal AnalitikaIzvor

Studijska posjeta, kao aktivnost unapređenja sistema kvaliteta, realizovana je u okviru implementacije EU/IPA projekta pod nazivom “Implementacija Evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori”, koji sprovodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Tokom posjete, predstavnici Zavoda su imali priliku da se upoznaju sa organizacijom ustanove, procesom rada, zakonskom regulativom i sistemom osiguranja kontrole kvaliteta. Takođe, imali su priliku da se upoznaju sa načinom djelovanja na planu razvoja dobrovoljnog davalaštva krvi, koje je u toj zemlji na najvišem nivou od gotovo 5 % davalaca u ukupnoj populaciji i 100 % dobrovoljnih nenamjenskih davalaca krvi, a koji u potpunosti zadovoljava potrebe stanovništva. Posebna pažnja je bila usmjerena na upravljanje sistemom kvaliteta, izradom i primjenom standardnih operativnih procedura, kao i edukacijom i obukom medicinskog osoblja. Na kraju posjete, petočlana delegacija Zavoda posjetila je banku krvi u bolnici “Mater Dei”, centralnu i najveću jedinicu zdravstvenog sistema u toj državi koja primjenjuje krv u liječenju.

 

Posjeta je bila izuzetna prilika da se predstavnici Zavoda upoznaju sa funkcionisanjem transfuziološkog sistema u jednoj od članica Evropske unije koja je po veličini populacije i potrebama slična našoj zemlji, te da kroz razmjenu iskustava, radnih dokumenata i uspostavljenih praksi, doprinese daljem razvoju crnogorskog sistema transfuzije i aktuelnoj reformi koju podržava pomenuti EU/IPA projekat i SZO.

 

 

Portal Analitika