Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • TIČIĆ: Montenegro Airlines, Duvanski kombinat, Budvanska i Ulcinjska rivijera u Planu privatizacije za 2014.

TIČIĆ: Montenegro Airlines, Duvanski kombinat, Budvanska i Ulcinjska rivijera u Planu privatizacije za 2014.

2701ticic
N
a Sjednici sa privatizaciju i kapitalne projekte danas je usvojen Plan privatizacije za 2014.godinu, kojim je predviđena privatizacija nekoliko crnogorskih kompanija među kojima su Montenegro Airlines, Budvanska i Ulcinjska rivijera, Institut "Simo Milošević" i Duvanski kombinat Podgorica,  saopštio je Aleksandar Tičić, sekretar Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte.

TIČIĆ: Montenegro Airlines, Duvanski kombinat, Budvanska i Ulcinjska rivijera u Planu privatizacije za 2014.
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje koliki procenat akcija kompanije Montenegro Airlines planira da se proda, Tičić je odgovorio da u ovom trenutku ne može dati odgovor, jer to zavisi od zainteresovanih investitora koji će odrediti način i metod privatizacije, ali da je planom stavljeno 99.89 odsto akcija, koje su u državnom vlasništvu.

Planom privatizacije usvojeni su metodi i načini, socijalni aspekti privatizacije, kao i mjere za realizaciju privatizacije.

- Vlada će u vremenu ekonomske krize pokrenuti rast i razvoj investicija i obezbijedii nova radna mjesta, naglasio je Tičić i dodao da je prirotet da se uklone barijere za nova ulaganja.

- Cilj je da se privatizuju preostala neprivatizovana društva, kao i valorizacija turističkih lokaliteta. Prodaja akcija imovine putem javnog tendera, na osnovu odluka Savjeta nastaviće se sprovođenje obavljenog tendera za privatno društvo Jadransko brodogradilište AD Bijela. Na osnovu Plana, za privatizaciju predviđen je Duvanski kombinat AD Podgorica, da li djelimično ili dokapitalizacijom tokom godine ćemo naći način i metod. Potom, AD Montekargo Podgorica, Montenegro Aairlines, Budvanska rivijera, Ulcinjska rivijera, Institut crne metarligurije AD Nikšić, Fabrika elektroda Piva - Plužine, Institut "Simo Milošević" Igalo, "AD Marina" Bar i hotel Park sa pripadadajućeim zemljištem opštini Herceg Novi, izjavio je Tičić.

Druga kategorija, koja se tiče valorizacije turističkih objekata, obaviće se kroz privatno-javno partnerstvo, a nastaviće se sprovođenjem tendera za lokalitete za koji su već raspisani tenderi, te će ugovori biti zaključeni ove godine.

- U ovoj godini zaključićemo ugovore za ostrvo Lastavica sa tvrđavom Mamula Herceg Novi, bivšu vojnu kasarnu Mediteran na Žabljaku, vojno turistički kompleks Bigovo, turistički kompleks Vranjina i prodaju zemljišta nekadašnje kasarne Radoje Dakića na Žabljaku. Takođe, na dnevnom redu je uvršten i Savin kuk na Žabljaku, saopštio je Tičić nakon usvajanja Plana privatizacije.

Plan predviđa privatizaciju prodaju imovine ili putem aukcije, ukoliko je kapital države preko 50.000 eura. Takođe, utvrđena je i prodaja akcija na berzi.

U saopštenju sa sjednice savjeta navodi se da će plan privatizacije biti realizovan na bazi tenderske prodaje akcijskog kapitala i kroz primjenu modela privatno-javnog partnerstva u jednom broju privrednih društava.

-Metodom tenderske prodaje privatizovaće se: “Jadransko brodogradilište“, "Novi duvanski kombinat", „Montecargo“, „Montenegro airlines“, HTP „Budvanska rivijera“, HTP „Ulcinjska rivijera“, „Institut crne metalurgije“, Fabrika elektroda - Plužine,  "Poliex" - Berane, Institut  "Dr Simo Milošević" - Igalo, „Marina“ - Bar, "Montenegro Defence Industry“ - Podgorica i Hotel "Park - Bijela. S druge strane, projekti koji će biti realizovani modelom privatno-javnog partnerstva su: Ostrvo "Lastavica" sa tvrđavom „Mamula“, VTK "Mediteran" - Žabljak, Lokalitet između Njivica i ušća Sutorine, Vojno-turistički kompleks "Bigovo"-Trašte, Turistički kompleks Ecolodge - Vranjina, Velika plaža, Ada Bojana, Kamp Neptun - HTP “Ulcinjska rivijera”, NTC "Marina" - Kotor, Uvala Masline "Utjeha" za rt Odrač u Baru, Vojno-turistički kompleks "Valdanos", Vojno-turistički kompleks "Ostrvo cvijeća" i zemljište Prevlaka, Kasarna "Gornji klinci" - Herceg Novi, Lalovina - komanda PKL Herceg Novi, Motel Šas sa Vladimir ekonomijom – Ulcinj, Lokalitet "Donja Arza" - Herceg Novi, Pošta Crne Gore, Skijalište "Savin kuk" i zemljišta nekadašnje kasarne"Radoje Dakić" na Žabljaku - precizirano je u saopštenju, dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika