Društvo

Glavni detalj savršenog jela je začin

2701zacini
A
ko mislite da vam kuvanje ne ide jer niste stvoreni za to, razmislite još jednom. Ne postoji gen zbog kojeg neki ljudi odlično kuvaju, već samo znaju male tajne velikih majstora.

Glavni detalj savršenog jela je začin
Portal AnalitikaIzvor

Dobar kuvar je osoba koja voli hranu i zna male tajne. Tim tajnama uveliko doprinose začini koji se koriste u svakom jelu i čine ga ukusnim. Ako ne znate odakle da krenete, evo začina koji će obogatiti vašu kuhinju.

Biber: Ako mislite da ćete dobiti pravi ukus bibera kada ga kupite već samljevenog u vrećici ili staklenoj teglici, varate se. Da biste dobili najbolje od bibera, on treba da bude u zrnu i treba da nabavite mlin za njega.

Crvena paprika: Vjerovatno znate da postoji ljuta i slatka paprika, a kako ćete je koristiti, zavisi od toga da li vam je potrebna za klasični mađarski gulaš ili neko jako ljuto jelo. U svakom slučaju, papriku možete da koristite za različita jela i nemojte da je zaboravite.

Sjeme komorača: Ako volite ukus komorača, morate da nabavite njegovo sjeme koje služi kao začin, a jelima daje slatkast ukus. Možda niste znali, ali se koristi i kao začin za kobasice pa jelima daje malo ukusa sličnog mesu.

Garam masala: Indijska mješavina začina garam masala pripada njihovoj tradicionalnoj kuhinji. Najčešće se sastoji od mješavine crnog bibera, karanfilića, cimeta, kumina i kardamona. Dakle, ako imate ovaj začin u svom kuhinjskom ormariću, nećete morati da dodajete sve te začine ponaosob.

Sumak: Sumak je začin koji se često koristi u persijskim ili bliskoistočnim receptima, a ukusom pomalo podsjeća na limun. Dovoljno je staviti samo malo sumaka da bi se osjetilo njegovo djelovanje, a pogodan je za umake, salate ili kuvani pirinač.

Kim: Kim nudi malo paprenog ukusa i to je jedan od razloga zašto je meksička hrana toliko zarazna. Stoga sljedeći put obavezno iskoristite kim u jelima poput zapečenog graška da osjetite tu genijalnu razliku u ukusu.

Indijski šafran: Ako se pitate šta kariju daje tako bogatu boju, odgovor je indijski šafran. Dodajte ga jelima pred kraj kuvanja, ali neki ga piju i u čajevima, pa i u kuvanom vinu. Ali ne treba pretjerivati - vrh noža u napitku je sasvim dovoljan.

Kardamon: Kardamon takođe potiče iz Indije, a ima jedinstven sladak ukus pa se stavlja i u slatkiše. Sljedeći put kad budete spremali kolač ili tortu stavite malo kardamona i biće vam jasno zašto je toliko popularan. Inače je prilično skup, ali nije potrebno mnogo da bi se osjetio u hrani.

Izvor i foto: tportal

Portal Analitika