Društvo

Škotski fold – mačka preklopljenih ušiju

2701mackaŠkotski fold je vrlo zanimljiva mačka srednje veličine, posebno prepoznatljiva po malim, preklopljenim ušima i vrlo umiljatom karakteru.

Škotski fold – mačka preklopljenih ušiju
Portal AnalitikaIzvor

Porijeklo: Kako piše Animal Planet, škotski ovčar Vilijam Ros je 1961. godine primijetio bijelu mačku s čudnim, savijenim ušima na susjednoj farmi u škotskoj regiji Tejsajd. Saznao je da se radi o mački Suzi koju su imali susjedi. Ubrzo je sa suprugom uz pomoć genetičara počeo da radi na uspostavljanju nove rase.

Ovu rasu je 1973. godine priznala CFA, a škotski fold ubrzo je postao jedna od vrlo popularnih rasa mačaka.

Izgled: Svi škotski foldovi dolaze na svijet s ravnim ušima, a uši nakon oko tri nedjelje počinju da se savijaju, ali ne svim mačićima pa uzgajivači moraju da pričekaju kako bi vidjeli kako će im uši konačno izgledati.

Škotski fold je mačka srednje veličine i zaobljene građe i glave. Ima specifične male uši koje su savijene prema naprijed ili prema dolje i velike, izražajne oči. Krzno može biti svih boja i šara i različitih dužina.

Karakter: Ova je mačka izuzetno simpatična, prijateljski raspoložena i vrlo blage i umiljate prirode. Inteligentna je i razigrana i sa svima se dobro slaže, od djece do drugih životinja. Veže se uz vlasnika, ali se dobro prilagođava i drugim ljudima i situacijama.

Briga: Treba je redovno češljati i četkati, ali to ne oduzima mnogo vremena. Takođe joj treba redovno provjeravati i čistiti uši.

Zanimljivosti: Preklopljene uši uzrokuje dominantan gen koji utiče na hrskavicu u ušima, zbog čega poprimaju specifičan oblik. Kako je gen dominantan, svi škotski foldovi moraju da imaju barem jednog roditelja s preklopljenim ušima. Ako oba imaju preklopljene uši, raste vjerovatnoća od urođene nasljedne bolesti osteodistrofije, što znači da im se proširuju i iskrivljuju kosti. Zbog toga se obično pare jedan fold preklopljenih i drugi uspravnih ušiju.

Izvor: index.hr; foto: mojljubimac.hr

Portal Analitika