Društvo

Alfandari: Obilježavanje Dana sjećanja na Holokaust nije znak da se svijet pokajao


2701salagimn
P
redsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, Jaša Alfandari izjavio je danas da obilježavanje dana sjećanja na žrtve Holokausta nije znak da se svijet pokajao i da je postao bolji.

Alfandari: Obilježavanje Dana sjećanja na Holokaust nije znak da se svijet pokajao
Portal AnalitikaIzvor

Danas je u podgoričkoj Gimnaziji "Slobodan Škerović" obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Petu godinu zaredom u organizaciji Saveza  udruženja boraca NOR-a i Jevrejske zajednice, ovaj dan se obilježava i kod nas.


2701jasa
Predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, Jaša Alfandari rekao je da obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Holokausta nije znak da se svijet pokajao i da je postao bolji.
On je istakao da je, nažalost, svake godine sve manje svjedoka Holokausta.i da je naša dužnost da prenesemo znanje o najvećem zločinu u istoriji čovječanstva. "U Crnoj Gori ne postoji nijedan spomenik jevrejskom narodu, ali uprkos tome Crna Gora razvija dobre odnose sa Izraelom", naglasio je Alfandari.

2701sekulic
Potpredsjednik Saveza udruženja boraca NOR-a Ljubomir Sekulić je kazao da je danas dan koji ne smijemo zaboraviti. On je posebno naglasio kakvu je ulogu odigrao jevrejski narod u borbi protiv fašizma i istakao da je budućnost u rukama mladih. "Budućnost SUBNOR-a je u mladima, koji će nastaviti da njeguju prave vrijednosti - slobodu, pravdu i istinu", rekao je Sekulić.

2701svi
Prisutnima su se obratili i Radiša Šćekić, direktor Gimnazije i profesorica istorije Vesna Kovačević. Šćekić je kazao da je ovaj susret prilika da izrazimo poštovanje prema žrtvama Holokausta i da se obilježavanjem ovoga dana nastavlja dobra saradnja sa Savezom boraca NOR-a, dok se  Kovačevićeva osvrnula na istoriju stradanja Jevreja tokom Drugog svjetskog rata.

Učenici gimnazije Milena Jovićević i Stevan Boljević čitali su dnevničke zapise žrtava Holokausta iz nacističkih logora.

(N.D.)

Portal Analitika