Društvo

GRBOVIĆ: Višekratni uputi smanjiće muke pacijenata i ljekara

2701mensudd
P
omoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović je kazao za Blic Crna Gora da će višekratni uputi, koji će važiti tri ili šest mjeseci, smanjiti muke i pacijenata i ljekara.

GRBOVIĆ: Višekratni uputi smanjiće muke pacijenata i ljekara
Portal AnalitikaIzvor

- Još uvijek je na snazi uput koji je definisan još u staroj Jugoslaviji i on važi 30 dana. Na takvom uputu u papirnoj formi ljekar je ručno upisivao datum izdavanja uputa, stoga ste bili u obavezi da u tom roku taj uput iskoristite. Često se dešavalo da ljekari ne upišu datum, tako da ste taj uput mogli da koristite kad hoćete - istakao je Grbović za Blic Crna Gora.

Prema njegovim riječima kada se pređe na informatizaciju, neće se dešavati da na medicinskoj dokumentaciji ostanu prazna polja koja se tiču datuma izdavanja uputa ili ako se ne iskoristi u naznačenom roku, ukoliko bi se to desilo, onda će pacijenti doći u situaciju da ih zdravstveni radnici vrate sa punkta ili ambulante sa napomenom da je rok važenja uputa istekao.

- Pacijenti će kod svog izabranog doktora ići za uput, nakon što se izvrše određeni pregledi, izabrani ljekar je dužan da izda uput pacijentu zbog bolničkog liječenja ili ambulantnog tretmana - kazao je on.

Na pitanje od čega će zavisiti rok važenja uputa Grbović je pojasnio da će zavisiti od procjene zdravstvenog stanja pacijenta od strane izabranog ljekara, da li se ta bolest može izliječiti za tri ili šest mjeseci.

- Ako imate bolesnika koji boluje od tumora i mora da u narednih šest mjeseci sprovede hemoterapiju, prirodno da dobije uput koji će važiti šest mjeseci, da ne bi dolazio za svaku hemoterapiju po uput. Takvi teški bolesnici se ne mogu maltretirati sa čestim dolaskom za upute ili da mu ljekar izda odjednom četiri, pet, šest uputa, kako bi ih on mogao izvlačiti svaki put kada zdravstveni radnik na punktu traži uput za realizaciju hemoterapije. Važno je napomenuti, da uvođenjem ovog uputa, ne morate da se izlažete dodatnim troškovima da stalno idete do izabranog ljekara da vam daje upute, ne morate da palite svoj auto ili da platite taksi samo da vas neko vodi do doktora, ne morate da angažujete dodatnu pomoć oko toga - rekao je Grbović između ostalog.

 

Portal Analitika