Abiznis

ČANOVIĆ: Pet miliona eura za rješavanje stambenih pitanja građana

2701markoCanovic
G
eneralni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović je kazao Vijestima da je Ministarstvo u cilju pokretanja novog projekta, sličnog prethodnom „hiljadu plus“ za pomoć u rješavanju stambenih problema u pregovorima sa bankom Savjeta Evrope za razvoj (CEB), dobilo načelnu saglasnost za njegovu realizaciju u manjem obimu od predviđene finansijske konstrukcije prethodnog projekta.

ČANOVIĆ: Pet miliona eura za rješavanje stambenih pitanja građana
Portal AnalitikaIzvor

- Budžetom za 2014. godinu, predviđeno je da Vlada u ovoj godini izda garancije u iznosu od pet miliona eura za „Projekat rješavanja stambenih potreba građana pod povoljnim uslovima“, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj - naveo je Čanović.

Na pitanje da li se nastavak projekta može finansirati od neiskorišćenih sredstava CEB-a iz pšrethodnog projekta, Čanović je podsjetio da je tada bilo predviđeno rješavanje stambenih pitanja za oko 1000 domaćinstava.

- Imajući u vidu da su 433 domaćinstva riješila svoje stambeno pitanje ovim projektom, evidentno je da sredstva planirana za realizaciju ovog projekta nijesu iskorišćena. Politika CEB-a nalaže da sredstva predviđena za realizaciju određenog projekta, koja nijesu u ukupnom iznosu iskorišćena, ne mogu se prenositi i koristiti za neki drugi projekat. U slučaju pokretanja novog projekta, najprije je potrebno izraditi studiju izvodljivosti, definisati kriterijume, i što je najvažnije, dobiti saglasnost od CEB-a - zaključio je Čanović.

 

Portal Analitika