Društvo

RASTODER: Drvo kao simbol čovječnosti Srđana Aleksića

2601aleksic
N
a bulevaru u Podgorici, koji nosi ime ratnog heroja Srđana Aleksića, danas će biti zasađeno drvo, povodom 21. godišnjice njegove smrti. Drvo će zasaditi Srđanov otac Rade i potpredsjednik Socijaldemokratske partije Rifat Rastoder.

RASTODER: Drvo kao simbol čovječnosti Srđana Aleksića
Portal AnalitikaIzvor

Rastoder je za Radio Antenu M podsjetio da je Srđan Aleksić poginuo braneći u rodnom Trebinju sugrađanina, Bošnjaka, od pripadnika srpskih snaga, tokom rata u Bosni i Hercegovini.

„U ponedjeljak 27. januara navršava se 21. godina od smrti Srđana Aleksića, mladića koji je stradao braneći sugrađanina druge vjere od razjarenih ratnika ondašnje Vojske Republike Srpske. U to vrijeme, to nije bio samo čin hrabrosti, nego čin izuzetne moralnosti i čovječnosti, koja na neki način pruža nadu u ljudskost svima koji u nekom trenutku i određenim okolnostima izgube vjeru. To je bio razlog da mi pokrenemo inicijativu za obilježavanje Srđanovog imena i djela i u Crnoj Gori. Na sreću i uz zahvalnost prije svega odvažnim ljudima u Glavnom gradu i Vladi Crne Gore, dobili smo saglasnost i, kao što je poznato, prošle godine jedan bulevar nazvali Srđanovim imenom“, rekao je Rastoder.

On je dodao da je drvo, koje će on i Srđanov otac posaditi danas, simbol Srđanove čovječnosti.

„Na želju Srđanovog oca Rada, mi smo sa predstavnicima Glavnog grada i Preduzeća Zelenilo usaglasili da jedno drvo bude simbol i Srđi u spomen, povodom ovogodišnje godišnjice njegove smrti. Nastojaćemo, naravno, da čuvamo to ime i obilježavamo taj datum kao simbol savremenog čojstva, junaštva, izuzetne čovječnosti i dobrote, koja potvrđuje da čak i u vremenu zla postoje ljudi, hrabri ljudi“, zaključio je Rifat Rastoder.

Izvor: antenam.net; foto: .novosti.rs

Portal Analitika