Abiznis

IVANOVIĆ: Razvoj poljoprivrede mogla bi podržati još dva fonda

2501ivanovic
R
azvoj crnogorske poljoprivrede, osim Abu Dabi fonda, mogla bi u narednom periodu podržati još dva, sa kojima je razgovore inicirao ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

 

 

IVANOVIĆ: Razvoj poljoprivrede mogla bi podržati još dva fonda
Portal AnalitikaIzvor

Ivanović je kazao da je inicirao razgovore sa dva fonda u cilju dobijanja dodatnih sredstava za razvoj poljoprivrede, javla Mina. On nije saopštio o kojim se fondovima radi jer su razgovori tek počeli.



»To je nešto što se saopštava na samom kraju, kada se dogovori saradnja«, rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.



On je podsjetio da je za dobijanje novca iz Abu Dabi fonda do sada završeno i predato pet fizibiliti studija, koje se sada analiziraju. Rade se dvije, a inicirana je izrada još tri studije kako bi se dobio novi paket od pet studija.



Kredit od 50 miliona USD, koji je Abu Dhabi Fund for Development odobrio Crnoj Gori, namijenjen je većim poljoprivrednim proizvođačima koji treba da dostave fizibiliti studije i planove kako bi počela procedura povlačenja novca.


Ivanović je kazao da je u kontaktu sa predstavnicima Abu Dabi fonda i insistira da dođu u Crnu Goru i uvjere se da su projekti onakvi kako je iskazano u fizibiliti studijama, ali će ocjena na kraju biti njihova.



»To je novac koji jeste na raspolaganju ali za održive projekte. Ukoliko projekti prođu testove i kontrolu na licu mjesta oni će dobiti finansijsku podršku što će meni biti veoma drago iz razloga što se vraćamo na priču o povećanju radnih mjesta, bržem razvoju, povećanju poljoprivredne proizvodnje, jer bez toga nema napretka«, poručio je Ivanović.



On je saopštio da je, u oblasti bezbjednosti hrane, u toku prva revizija eksperata Food and veterinary office (FVO). FVO je tijelo Evropske komisije (EK) zaduženo za kontrolu ispunjenosti zahtjeva koji se odnose na bezbjednost hrane i dobrobit životinja i zdravlje bilja u zemljama članicama, kandidatima i onima čiji proizvodi dolaze na tržište EU.



»U pitanju je veoma uticajno tijelo od čijih nalaza i mišljenja zavisi mnogo toga«, naveo je Ivanović.



On je naglasio da je ovo prva od posjeta u nizu, dijelom je savjetodavnog karaktera i sve buduće biće zahtjevnije i strožije.



»Siguran sam da će nam to biti dodatni podstrek, a nikako demotivacija i da će ova i naredne kontrole biti podrška bržem napretku u ovoj oblasti«, rekao je Ivanović.



On je saopštio da je počela revizija akreditacionog paketa koju sprovodi eksterni revizor, a obezbijeđena je lokacija za IPARD Agenciju.



Ministarstvo pripremilo dva programa:

Ivanović je naveo da je u oblasti vodoprivrede Vlada pripremila dva programa – Program podsticanja projekata u vodoprivredi i Program upotrebe sredstava za upravljanje redsursima za ovu godinu.



Prvi program je vrijedan 485 hiljada EUR i veći dio, odnosno 400 hiljada, biće iskorišćen za finansiranje podrške izgradnje vodovoda na seoskom području, uz učešće opština i mještana u mjesnim zajednicama u kojima je planirana gradnja.



Preostali iznos od 85 hiljada EUR koristiće se za međunarodne obaveze u oblasti vodoprivrede.



Planirana je podrška izgradnji 30 vodovoda i da se tokom ove godine završi i otvori najmanje 158. Otvaranjem tih vodovoda ne manje od 600 domaćinstava dobiće vodu. Pored vodovoda biće podržana i izgradnja kaptaža i površinskih akumulacija.



»Žao mi je što nemamo više novca u budžetu jer smo počeli da dobijamo sve bolje projekte, bolje pripremljene sa kompletnom dokumentacijom, revizijom projekta. To je još jedan pokazatelj da građani sve ozbiljenije shvataju napore Ministarstva da napravi red i uvede procedure i planira na vrijeme. Zato ćemo tokom ove godine prikupljati projekte za narednu«, kazao je Ivanović.



On je dodao da su u opštinama u kojima su završeni izbori pojačane aktivnosti, pa se na Cetinje, Mojkovac i Petnjicu odnosi ukupno 80 hiljada EUR ili 20 odsto Programa.



Kada je u pitanju Program upotrebe sredstava za upravljanje vodnim resursima, za njega je opredijeljeno 147,5 hiljada EUR, a najviše za izradu planske i projektne dokumentacije.


 

Netačno da su konkursi za lovišta sprovedeni netransparentno: Ivanović je demantovao informacije da su konkursi za dodjelu lovišta i koncesija na lovišta sprovedeni nelegalno i podsjetio na proceduru.

»Vlada ne dodjeljuje lovišta na korišćenje prema simpatijama, već shodno proceduri koja podrazumijeva javno oglašavanje i dostavljanje tražene dokumentacije«, objasnio je Ivanović.

On je dodao da je nakon detaljnog uvida u dokumentaciju i izvještaja komisije Ministarstvo predložilo, a Vlada donijela odluku o dodjeli ukupno 17 lovišta.

»Kako kod 13 lovišta učesnici nijesu ispunili uslove konkursa, ona nijesu dodijeljena, već njima gazduju dosadašnji korisnici, a sve u cilju da se obezbijedi ostvarivanje javnog interesa«, rekao je Ivanović.

Ivanović demantovao navode NVO:
On je takođe dematovao navode nekih nevladinih organizacija da im nije odgovorio na upućene dopise, a objasnio je i informacije o njegovim primanjima na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) precizirajući da se radi o podacima iz 2012. godine kada nije bio ministar.

Prema riječima Ivanovića, netačna je i informacija da je bio uzdržan na sjednici Vlade kada se odlučivalo o formiranju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

On je objasnio da su on i ministar turizma i održivog razvoja, Branimir Gvozdenović, na sjednici postavili logično pitanje da li je potrebno da Vlada formira komisiju koja treba da obavlja posao koje inače obavljaju nadležne institucije i može li se to organizovati na drugačiji način. Nakon toga im je, kako je kazao, objašnjeno da je to predviđeno akcionim planom za poglavlje 23. On je poručio da nema ništa protiv bilo kog predstavnika medija u Crnoj Gori, ali ima protiv svih onih koji krše zakone prema bilo kom građaninu Crne Gore.

 

 

 

Portal Analitika