Region

Dodik: Za BiH najbolje da nestane

3d
P
redsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je za Bosnu i Hercegovinu najbolje da nestane.

Dodik: Za BiH najbolje da nestane
Portal AnalitikaIzvor

Kako prenosi b92, Dodik je dodao da će BiH završiti kao i bivša Jugoslavija, u kojoj u jednom momentu nijesu funkcionisali savezni organi.

Dodik je istakao da u BiH postoji stalni problem nemogućnosti postizanja konsenzusa, navodeći kao primjer nemogućnost pronalaženja rješenja o primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Komentarišući to što danas nije održana sednica Doma naroda parlamenta BiH, na kojoj je trebalo da se potvrdi Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH, Dodik je rekao da se radi o politizaciji tog pitanja u Federaciji BiH.

On je poručio da je "i bolje da se ne donosi taj zakon i da BiH nestane, kada se ne može uraditi nešto što je logično i zakonito".

"Samo neka se oni igraju", poručio je Dodik bošnjačkim političarima.

Stranka demokratske akcije (SDA) saopštila je da će učiniti sve da se spriječi usvajanje ovog zakona, tvrdeći da je on antidejtonski i diskriminatorski.

Nekoliko bošnjačkih udruženja žrtava rata i Koalicija 1. mart tvrde da će usvajanjem ovog zakona "biti legalizovano etničko čišćenje" na području RS.

Dodik je rekao da RS ima svoje zakone, koji regulišu tu oblast, ističući da se opet potvrdilo da sve što se donosi na nivou BiH ne može da funkcioniše.

"Tu se vidi i ambicija da se razgradi BiH predviđena Dejtonom i pravi neka druga BiH", ocijenio je on.

Predsjednik RS je dodao da srpska strana neće pristati na posredan način izbora članova Predsedništva BiH, niti će dopustiti da Savjet ministara BiH preraste u državnu vladu.

Portal Analitika