Društvo

SSCG: Zaposleni da obavijeste sindikat o kršenju prava

0412nikcevic
S
avez sindikata (SSCG) pozvao radnike prema kojima poslodavci nijesu postupili u skladu sa Zakonom o radu, kada je riječ o zapošljavanju na neodređeno vrijeme, da ih o tome što prije obavijeste, kako bi preduzeli neophodne mjere.

SSCG: Zaposleni da obavijeste sindikat o kršenju prava
Portal AnalitikaIzvor

- Spremni smo da pružimo svu pravnu i sindikalnu pomoć, ne samo kada je riječ o Zakonu o radu, nego i po pitanju ostalih kršenja radničkih i sindikalnih prava - poručili su predstavnici SSCG.

Oni su apelovali na radnike i sindikalne aktiviste da im najhitnije jave i predstave svoje probleme, kako bi preduzeli organizovanu akciju za zaštitu radničkih prava, posebno kada je riječ o kršenju Zakona o radu i nastavku loše prakse zapošljavanja na određeno vrijeme, uprkos jasnim zakonskim odredbama.

Savezu sindikata se, nakon konferencije za novinare Sindikata Uprava policje na kojoj je saopšteno da 400 zaposlenih u toj instituciji nije dobilo rješenja o zapošljavanju na neodređeno vrijeme, javilo više radnika sa istim problemom.

- Obratila su nam se i 24 radnika pljevaljskog Rudnika uglja za pomoć u rješavanju tog problema. Radi se o tome da među radnicima ima i onih koji na određeno vrijeme rade čak 15 godina, a od SSCG traže pravnu i svaku drugu pomoć - navodi se u saopštenju.

SSCG je ovih dana, kako kažu njegovi predstavnici, dobio i više pisama radnika koji su se žalili na diskriminaciju po raznim osnovama.

Oni su naveli da SSCG, kao ni jedna institucija u Crnoj Gori, nema tačan uvid u broj onih koji nijesu ostvarili pravo na zapošljavanje na neodređeno vrijeme, ali da su ih pisma radnika Rudnika uglja i ostali dopisi uvjerili da kršenje Zakona o radu nije pojedinačan slučaj, nego pojava koja je veoma rasprostranjena u zemlji.

 

Portal Analitika