Region

Šarićev saradnik osuđen na četiri godine zatvora

2401shariccc
V
rhovni sud Republike Srpske osudio je Zorana Ćopića (46), bivšeg saradnika odbjeglog Pljevljaka Darka Šarića, na četiri godine zatvora zbog "pranja novca" u RS-u, prenosi B92.

Šarićev saradnik osuđen na četiri godine zatvora
Portal AnalitikaIzvor

Presuda je konačna i Ćopić na nju nema pravo žalbe. Takođe su mu oduzete sve akcije u Šećerani u Bijeljini i biće predate na upravljanje nadležnim organima u entitetu.

Naime, Vijeće Vrhovnog suda RS-a je na ponovljenom suđenju odbacilo kao materijalne dokaze Specijalnog tužilaštva telefonske razgovore Ćopića i Šarića, koje su snimili istražitelji iz Srbije.

Ćopić je 18. jula prošle godine u Okružnom sudu u Banja Luci osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora zbog pranja novca odbjeglog crnogorskog narkobosa putem preduzeća u Republici Srpskoj.

Presuda je izrečena nakon ponovljenog postupka, nakon što je Vrhovni sud RS-a u decembru prošle godine ukinuo prvostepene presude Ćopću od pet godina i Nižolu (53) od četiri mjeseca "iza rešetaka".

Tom presudom Ćopiću se od njegovog preduzeća "Agrokop" je trebalo da oduzme 51 odsto akcija bijeljinske Šećerane, finansijsku imovina od oko 2,6 miliona maraka, kao i avion "cisterna" od "Aviorenta".

Pored Ćopića je osuđen i direktor njegovog preduzeća "Aviorent" Drago Nižol. Kako prenosi agencija Fena, Nižol će morati da plati novčanu kaznu od 4.000 konvertibilnih maraka (oko 2.000 eura) zbog nesavjesnog poslovanja iz nehata. Ovo je treća presuda u ovom slučaju u kojem je ranije izmijenjen dio optužnice koji se odnosi na vezu Ćopića s Darkom Šarićem.

U decembru prošle godine Vrhovni sud Srpske je ukinuo osuđujuće presude Ćopiću i Nižolu zbog bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku RS-a. Ćopić je uhapšen u aprilu 2011. godine u Banja Luci, a od tada je bijeljinska Šećerana bila u kolapsu.

B92

Portal Analitika