Abiznis

S&P snizio kreditni rejting Hrvatske

2401StandardPoors
A
gencija Standard end Pur's (Standard & Poor's“ snizila je dugoročni kreditni rejting Hrvatske na stranu i domaću valutu s BB+ na BB, ali uz stabilne izglede, jer bi recesija mogla da se nastavi šestu godinu zaredom, prenosi HRT.

S&P snizio kreditni rejting Hrvatske
Portal AnalitikaIzvor

- Smanjenje rejtinga odražava naš stav da su mjere ekonomske i budžetske politike, koje je hrvatska Vlada dosad uvela, nedovoljne za podsticanje privrednog rasta i dovođenje javnih finansija na put održivosti. Vjerujemo da je konkurentnost privrede i dalje slaba, pored ostalog, zbog rigidnosti tržišta rada i složenog poslovnog okruženja – navode iz agencije Standard & Poor's.

Analitičari te agencije procjenjuju da je u 2013. hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pao otprilike jedan odsto, a suprotno prethodnim prognozama, sada očekuju da će se recesija nastaviti i u 2014, šestu godinu zaredom. Smatraju da će realni rast BDP-a po stanovniku u razdoblju od 2007. do 2016. godine prosječno iznositi 0,2 odsto, manje nego u većini sličnih zemalja u EU.

- U 2014. očekujemo blagi oporavak izvoza i ulaganja, zahvaljujući regulatornim i zakonskim promjenama, kao što su Zakon o strateškim investicijama, pristupu fondovima EU-a i Vladin program javnih investicija. Međutim, očekujemo da će se potrošnja, koja je od 2008. već pala za 12 odsto, i dalje smanjivati zbog daljeg rasta nezaposlenosti, niske stope zaposlenosti, pada realno raspoloživog dohotka, nastavka razduživanja i očekivanog fiskalnog stezanja - navodi S&P.

Današnjim potezom S&P je snizio rejting Hrvatske ispod nivoa koje drže ostale dvije vodeće svjetske rejting agencije. HRT podsjeća da Fitch drži rejting Hrvatske na BB+, sa stabilnim izgledima, dok ga Moody's ocjenjuje s Ba1, takođe uz stabilne izglede. Kod sve tri agencije rejting Hrvatske je ven područja investicija.

Foto: hrt.hr

Portal Analitika