Društvo

Ustavnom sudu podnesena inicijativa za ocjenu ustavnosti Zakona o KAP-u

2401ustavnisud
V
rhovni sud Crne Gore podnio je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti kojom će tražiti da se ponište odredbe Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom kompleksu, pišu Dnevne novine.

Ustavnom sudu podnesena inicijativa za ocjenu ustavnosti Zakona o KAP-u
Portal AnalitikaIzvor

Zakonom je definisano da Skupština daje saglasnost na odluku stečajne uprave za prodaju imovine Kombinata aluminijuma. Prema saznanjima podgoričkog lista, Vrhovni sud smatra da se tim propisom Skupština direktno miješa u nadležnost sudskih organa, što je suprotno Ustavu Crne Gore.

Odredbama tog zakona, koji je u Skupštini usvojen glasovima opozicije i manje članice vladajuće koalicije - Socijaldemokratske partije, propisano je da stečajni sudija i upravnik ne mogu da zaključe ugovor o prodaji imovine Kombinata aluminijuma Podgorica dok ne dobiju saglasnost parlamenta. U Vrhovnom sudu smatraju da je ta odredba suprotna članovima 11 i 118. Ustava CG. List navodi kako je Članom 11 propisano da je „vlast uređena po načelu podjele vlasti na: zakonodavnu, izvršnu i sudsku“, gdje „zakonodavnu vlast vrši Skupština, izvršnu vlast Vlada, a sudsku sud“. U Članu 118 se navodi da je „sud samostalan i nezavisan“.

- Sud sudi na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih i objavljenih međunarodnih ugovora. Zabranjeno je osnivanje prijekih i vanrednih sudova – navodi se u ovom članu Ustava CG.

Prema mišljenju profesora Blagote Mitrića, Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru je protivan opštepoznatim i opšteprihvaćenim pravnim postulatima, pa predstavlja knjiški primjer neustavnosti.

Advokat Nikola Martinović, član Odbora direktora EPCG, predložen za tu poziciju u ime SDP-a, kazao je prije mjesec da ni zakonodavna, ni izvršna vlast nemaju pravo da se miješaju u rad treće grane vlasti, jer to znači da „sistem ne vrši zaštitu interesa kako je to predviđeno“.

Portal Analitika