Društvo

MARKOVIĆ: Odgovorno birati VDT-a

2301markovicDrobnicc
M
inistar pravde Duško Marković poručio je poslanicima da treba da budu odgovorni prema izboru Vrhovnog državnog tužioca (VDT) zbog obaveza koji predstoje toj instituciji ove godine.

MARKOVIĆ: Odgovorno birati VDT-a
Portal AnalitikaIzvor

"Izbor VDT je ključna stvar i oni koji o tome odlučuju treba da to razumiju i odgovorno pristupe njegovom izboru", rekao je Marković, nakon svečanog polaganja zakletve javnih izvršitelja.

On je objasnio da nema zakonskih prepreka da vršilac dužnosti VDT Veselin Vučković obavlja funkciju predsjednika Tužilačkog savjeta, čiji je nepotpuni sastav prije dva dana proglasio predsjednik države Filip Vujanović.

Marković je kazao da je "na sreću predsjednik države proglasio Tužilački savjet, koji nije u punom sastavu, ali ima većinu neophodnu za odlučivanje".

“Neizbor vrhovnog tužioca predstavlja problem, jer je tužilačka organizacija važan segment države u odbrani njenih interesa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Neizbor VDT ugrožava funkcionisanje te institucije iako zakon predviđa mogućnost da do izbora tužioca taj posao obavlja vršilac dužnosti, u ovom slučaju Vučković," rekao je on.

Prema riječima Markovića, vjerovatno će ovih dana uslijediti prve odluke Tužilačkog savjeta koje će ići u pravcu implementacije ustavnih amandmana u odnosu na ponovni izbor tužilaca, odnosno imenovanja tužilaca na odgovorne funkcije.

Na pitanje da li postoje zakonske prepreke Vučković predsjedava Tužilačkim Savjetom, Marković je kazao da nema razloga da se "arbitrira u tome i da je zakon jasan".

"Ipak, poželjno je da imamo VDT koji će sa Tužilačkim savjetom učiniti sve da tužilačka organizacija odgovorno ispuni sve svoje obaveze", kazao je Marković.

rtcg.me

Portal Analitika