Društvo

Javni izvršitelji položili zakletvu

2301izvrshiteljiii
J
avni izvršitelji, koji treba da pravosudni sistem rasterete neizvršenih pravosnažnih presuda danas su svečano položili zakletvu pred ministrom pravde Duškom Markovićem.

Javni izvršitelji položili zakletvu
Portal AnalitikaIzvor

Marković kazao je da polaganje zakletve javnih izvršietelja zaslužuje mjesto u kalendaru važnih događaja za crnogorsko pravsuđe, navodeći da je to prva zanačajna aktivnost na planu reforme pravosuđa, nakon otvaranja poglavlja vladavine prava.

"Oni treba da budu nosioci poslednje faze u ostvarivanju pravde i njenog izvršenja. Izvršenje presude je smisao cijelog postupka. Donijeti pravosudnu presudu a ne izvršiti je, znači da pravda kasni, a zakašnjela pravda je uskraćena pravda", naveo je on.

Marković je kazao da su neizvršene sudske presude najveće opterećenje za crnogorksi pravosudni sistem, navodeći da će preuzimanjem izvršenja od sudova doprinijeti njihovom rasterećenju, a time i jačanju efikasnsoti .

"Koliko profesionalno primamljiv i vjerovatno finansijski isplativ, vaš poziv će biti težak, jer u današnjem socio-ekonomskom kontekstu na neka vrata nije lako zakucati", rekao je on, navodeći da javne izvršitelje u potpunosti štiti zakon.

Marković je najavio da slijedi formiranje Komore javnih izvršitelja, kao i njihova imenovanja u svim opštinama, kao i da će prva evaluacija njihovog rada biti krajem naredne godine.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič rekao je da u prenosu evropskog zakonodavstva u pravni sistem Crne Gore postoje faze harmonizacije, primjene i prinudne primjene.

"Ako nema treće faze, onda nema ni prve dvije. Zato je taj zadnji proces i korak toliko bitan i u njemu prinudni izvršitelji igraju jednu od ključnih uloga", kazao je on.

Drobnič je čestitao Vladi i svim pravnim institucijama na tom koraku, navodeći da se to tražilo u izvještajima i akcionim planovima.

"Možemo konstatovati da je Crna Gora danas ispunila jedna važan zadatak koji je sebi postavila", naveo je on.

U ime javnih izvršitelja Aleksandar Konstantin Zloković kazao je da su javni izvršitelji diplomirani pravnici koji ispunjavaju zakonom propisane kriterijume, i koje imenuje ministar pravde.

Prema njegovim riječima, od uvođenja nove profesije benefite bi trebalo da osjete sudovi, koji će znatno biti rasterećeni od izvršnih predmeta, kao i strani investitori koji će imati veću pravnu sigurnost.

"A najviše građani Crne Gore, kojima će dostupnost pravdi biti veća, a bržim i efikasnijim izvršni postupkom, pravo na suđenje u razumnom roku biće lako ostvarivo", kazao je Zloković.

On je rekao da će javni izvršitelji biti obavezni da plaćaju PDV na svoje usluge, porez na dohodak fizikih lica kao i poreze i doprinose osoba koje će zapošljavati zavisno od obima posla, navodeći da su predrasude da su javni izvršitelji utjerivači dugova, "već su to ozbiljni ljudi, ovlašćeni od države".

Mina

foto: www.gov.me

Portal Analitika