Društvo

Palata Ivanović biće pretvorena u hotel

okpalata
M
inistarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je urbanističko-tehničke uslove UTU Acu Đukanoviću za izgradnju hotela i rekonstrukciju barokne palate Ivanović u Dobroti.

Palata Ivanović biće pretvorena u hotel
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović, koji je od 2007. godine vlasnik zemljišnog kompleksa od 4.000 kvadrata podijeljenog na dvije urbanističke parcele, moći će da izgradi hotel visoke kategorije, čija spratnost ne smije preći dvije etaže i potkrovlje, pišu Vijesti.

Direktorat za planiranje prostorom resornog ministarstva izdao je 15. januara većinskom vlasniku Prve banke urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju hotela i rekonstrukciju palate Ivanović, pozivajući se na izmjene i dopune detaljnog urbanističkog plana "Dobrota", koji je donijela kotorska Skupština opštine.

Pozivajući se na planski dokument, Direktorat je u uslovima predvidio da je moguće da na dvijema parcelama budu hotelski objekti, oba sa maksimalnih dva sprata i potkrovljem, te da jedan ima 60, a drugi 25 ležajeva. Kako piše u UT uslovima, svi hoteli na području DUP "Dobrota" moraju imati najmanje kategoriju od tri zvjezdice.

Palata Ivanović poznata je po tome što je u njoj boravio Petar II Petrović Njegoš na proputovanju za Petrograd. U spisku kuća Dobrote iz 1808. godine palata se nalazila u vlasništvu Luke Ivanovića i bila je procijenjena na 6.400 forinti. Bratstvo Ivanović je bilo jedno od ekonomski najjačih u Dobroti. Početkom 19. vijeka Ivanovići imaju 11 kuća u Dobroti, a tokom 18. vijeka posjeduju 28 brodova sa kojima su trgovali u italijanskim i albanskim lukama.

Palata Ivanović je tipična barokna palata sa tri etaže i belvederom ili viđenicom. Izdignuta je i povučena u odnosu na obalu, sa ograđenim i podignutim dvorištem. U ogradnom zidu je portal sa grbom porodice, a sa unutrašnje strane su pomoćne pro storije.

 

 

Portal Analitika