Društvo

Italijanske stipendije za program obuke “Nauka za DIPLOmatiju"

2201cnr
N
a osnovu Sporazuma o naučnoj i tehnološkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Italije, kao i Sporazuma o saradnji i Programa saradnje između Ministarstva nauke i Nacionalnog Istraživačkog centra (CNR), Crna Gora je ušla na listu zemalja za stipendiranje za multidisciplinarni program obuke “Scienze per la DIPLOmazia” (Nauka za diplomatiju).

Italijanske stipendije za program obuke “Nauka za DIPLOmatiju"
Portal AnalitikaIzvor

Kandidati iz Crne Gore imaju mogućnost da se prijave za šestomjesečni program obuke, koji će se održati na CNR institutima u Republici Italiji. Pravo na učešće na multitdisciplinarnom programu obuke imaće ukupno 70 kandidata iz 8 zemalja (Maroko, Tunis, Egipat, Liban, Srbija, Crna Gora, Bosna I Hercegovina i Albanija).

Kursevi koje će odabrani stipendisti pohađati na engleskom jeziku su iz oblasti:

-Upravljanje i menadžment u oblasti politike ribarstva i mora

-Upravljanje i upotreba resursa hrane usmjereni ka održivosti poljoprivrede i šumarstva i ka smanjenju efekata klimatskih promjena

-Promocija i očuvanje kulturne baštine   

Odabrani kandidati će ostvariti stipendiju koja pokriva administrativne troškove, iznos od 1.600 eura mjesečno za period od šest mjeseci i troškove zdravstvenog osiguranja.

Za stipendije mogu konkurisati državljani i rezidenti pomenutih zemalja. Neophodno je posjedovanje diplome magistra u društveno-ekonomskim, naučnim i humanističkim oblastima, a starosna granica se odnosi na kandidate rođene poslije 1973. godine.

Kandidati mogu poslati on-line prijave do 28. februara 2014. godine do 15h, a sve dodatne informacije mogu se dobiti na e-mail adresi: info.diplomazia@cnr.it

Selekciju kandidata će odabrati posebna komisija sastavljena od članova Ministarstva inostranih poslova Italije i CNR-a, koja će do kraja marta odlučivati o dodjeli stipendija. Tokom aprila biće obavljene formalne procedure, te se početak kursa predviđa za prvu sedmicu maja 2014. godine.

Detaljne informacije i uputstva za prijavljivanje na engleskom jeziku možete naći na internet stranici:
http://www.cnr.it/sitocnr/Englishversion/CNR/Activities/IntActivity/Diplomazia.html

 

 

 

Portal Analitika