Abiznis

Istraživanje Hypo Alpe Adria Banke: Nezaposlenost najveća briga građana

2201slajdovi_istrazivanja
G
rađani Crne Gore su u prosjeku umjereno zadovoljni sadašnjom životnom i poslovnom situacijom, a najveći strah imaju od nezaposlenosti. Ovo su rezultati istraživanje životnih navika građana Crne Gore, a istraživanje su još u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, sproveli Hypo Alpe Adria Banka i  A.T. Kearny. U Crnoj Gori je istraživanje sprovedeno na uzorku od 600 ispitanika, od kojih su 50 odsto žene, a 50 odsto muškarci različitih socijalnih statusa, stepena obrazovanja, uz geografsku diverzifikaciju ispitanika.

Istraživanje Hypo Alpe Adria Banke: Nezaposlenost najveća briga građana
Portal AnalitikaIzvor


-Tipičan građanin Crne Gore ima jasne ciljeve i želje, porodica mu je najvažnija. Najveći broj ispitanika je u prosjeku zadovoljan sadašnjom socijalnom, poslovnom i životnom situacijom, ali im je,  kad je riječ o brigama i strahovima, na prvom mjestu strah od nezaposlenosti.



Taj trah od nezaposlenosti zajednički je za sve građane Crne Gore, BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije, ali je evidentno da su građani Crne Gore i BIH zadovoljniji sadašnjom materijalnom situacijom od ispitanika u drugim zemljama.



Kada je riječ o izdacima, građane Crne Gore od ispitanika u drugim državama odvaja i potencijalno smanjivanje troškova u vrijeme krize. Naime, iako je potrošnja za mobilni telefon svima na prvom mjestu kada treba rezati troškove, građanima Crne Gore je taj procenat manji u odnosu na ispitanike iz Srbije, Hrvatske, BiH.



Istraživanje je pokazalo, kada su u pitanju lične vrijednosti, da su na pitanje koji stil ih najbolje opisuje, ispitanici u Crnoj Gori odgovorili da su konzervativni – 27 odsto ispitanika, i oni ne vole promjene, već preferiraju sigurnost i stabilnost u životu; 21 osto su avanturisti, a 19 odsto su idealisti. Ipak svima im je zajedničko jedno: najvažnije vrijednosti u životu su im porodica, ljubav i poštenje.



U Crnoj Gori su čak dvije trećine ispitanika ocijenili svoj kvalitet život dobrim ili zadovoljavajućim. Čak 17 odsto ispitanika je svoju situaciju okarakterisalo kao odličnu, 25 odsto kao dobru, a 31 kao zadovoljavajuću, te su u tom dijelu, uz Bosance i Hercegovce, naši građani prvi među zadovoljnima. Takođe, umjereni optimisti su, i mahom vjeruju da danas žive bolje nego prije tri godine.



U domenu profesionalnog života i karijere, ispitanici iz Crne Gore, njih 42 odsto su svoj profesionalni život okarakterisali kao odličan ili dobar, a 29 procenata ga smatra zadovoljavajućim. Ipak, kada su u pitanju teme koje ih najviše zabrinjavaju, koje su ih zabrinjavale prije tri godine i koje će i dalje biti na nepopularnoj listi „top briga“ - su nezaposlenost i ekonomska situacija. Ovo su bila dva najčešća odgovora ispitanika, a brine ih najviše još i finansijska situacija i siromaštvo.  



Kada je u pitanju posao, najviše ispitanika, njih 44 odsto kaže da im zarada sa posla pokriva osnovne potrebe, a njih 17 procenata je izjavilo da im posao ne osigurava ni osnovne potrebe.  



Kako je i bilo očekivano, ispitanici su u najvećem broju odgovorili da najviše troše na izdatke za domaćinstvo, hranu i higijenu, ali i na račune za mobilni telefon. Odlučujući faktor prilikom kupovine za ispitanike je cijena i kvalitet, dok brend smatraju manje važnim faktorom. Najpopularniji bankarski proizvodi, pored tekućeg računa su krediti i krediti kartice, a većina ispitanika voljela bi da u budućnosti dodatno posjeduje i račun za štednju i osiguranje.



Televizija i mobilni telefoni su najpopularniji komunikacijski kanali i svaki dan ih koristi 91 odsto ispitanika, gdje tri četvrtine ispitanika ima mobilni telefon. Veliki je procent ispitanika koji imaju pristup internetu ( 72%), a omiljeni hobiji su im gledanje filmova i slušanje muzike, rezutati su istraživanja koje su sproveli Hypo Alpe Adria Banka i A.T. Kearny.

Portal Analitika