Društvo

Kazne za nezakonito ronjenje do 20.000 eura

2101ronjenje
P
rema Nacrtu zakona o ronjenju Ministarstva unutrašnjih poslova nesavjesno ronjenje uskoro će podrazumijevati i znatno strožije kazne. Tako će novčane kazne za prekršaje biti u rasponu od 500 do 20.000 eura. Ukoliko želite propisno da ronite, za sve će vam trebati dokumentacija, a eventualno kršenje zakona nadgledaće službenici MUP-a, prenosi portal CdM.

Kazne za nezakonito ronjenje do 20.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u Nacrtu zakona o ronjenju, novčanom kaznom od 500 do 20.000 eura kazniće se pravno lice koje između ostalog vadi predmete i žive organizme iz mora, rijeka i jezera bez propisanog odobrenja, ne prijavi uredno ronjenje Centru, ili organizuje takmičenja bez odobrenja, nepropisno obavlja naučno-istraživačko profesionalno ronjenje za potrebe ispitivanja osobina voda i vodenog dna i arheoloških istraživanja.

Novčanom kaznom u iznosu od 300 eura do 2.000 eura kazniće se i fizičko lice koje upravlja plovnim objektom koji nije uključen u ronjenje, a plovi u području gdje je plovidba zabranjena.

Prema Nacrtu zakona, kazne su previđene i ukoliko organizator ronjenja ili zdravstvena ustanova o ronilačkoj nesreći ne obavijeste Centar.

Ukoliko želite da se bavite profesionalnim ronjenjem, Nacrt zakona predviđa da morate da imate i odgovarajuću opremu, pribor i odobrenje za individualno ronjenje, u suprotnom slijede kazne.

Pravna lica koja obavljaju podvodne djelatnosti, dužna su da svoju organizaciju i način rada uskade sa odredbama ovog zakona u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu.

Nacrt zakona predviđa i uslove za izdavanje odobrenja i licence za obavljanje podvodnih djelatnosti.

Ukoliko želite licencu, a imate privredno društvo, preduzetnik ste ili neki drugi pravni subjekt potrebno vam je, između ostalog, rješenje o registraciji, dokaz o stručnom kadru, savremena, ispravna i uredno servisirana ronilačku opremu i najmanje pet ronilačkih kompleta, kao i pribor za označavanje mjesta ronjenja.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovoga zakona, kako se navodi, obavljaju inspektori Ministarstva, te drugi državni službenici Ministarstva i Centra, koje za to ovlasti ministar.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova navode da su podvodne aktivnosti, a samim tim i ronjenje, bile uređene Uredbom za vršenje podvnodnih aktivnosti u vodama Republike Crne Gore.

“Nesumnjivo je da ronjenje predstavlja djelatnost koju je, u javnom interesu, neophodno normirati, odnosno propisati pravila i standarde radi, prije svega, bezbjednosti lica koja izvode ronjenje, zaštite biodiverziteta u vodama i kulturnih dobara“, navodi se u Nacrtu MUP-a.

Iz Ministarstva takođe navode da je Nacrt zakona usaglašen sa standardima Evropske unije.

CdM

Portal Analitika