Društvo

Kalezić: Kojičić daje prioritet drugoj LGBT grupaciji

0301kalezic
S
avjet za zaštitu od diskriminacije, kao tijelo koje u mandatu ima zaštitu od diskriminacije, zapravo vrši diskriminaciju, tvrdi predsjednik Upravnog odbora Crnogorske LGBTIQ Asocijacije „Kvir Montenegro“, Danijel Kalezić.

Kalezić: Kojičić daje prioritet drugoj LGBT grupaciji
Portal AnalitikaIzvor

Kalezić je reagovao povodom jučerašnjeg napuštanja Okruglog stola predstavnika devet NVO, kao i kasnijeg reagovanja sekretara Savjeta Jovana Kojičića.

Navodi da su iz Kvir Montenegra, tokom pripreme prve Povorke ponosa u Podgorici, obratili sekretaru Savjeta i savjetniku premijera za borbu protiv diskriminacije i ljudska prava (Kojičić), tražeći sastanak. Kaže da im Kojičić nije odgovorio, ali da se „samoinicijativno i bez prethodnog obavještenja, pojavio na sastanku koji smo imali sa Ministrom za ljudska i manjinska prava“.

Kao Kojičićev grijeh, Kalezić navodi da nikada nije izrazio ni namjeru da posjeti prostorije ove NVO, niti da inicira sastanak sa njima i upozna LGBTIQ osobe okupljene oko Kvir Montenegra.

Zato, kako kaže Kalezić, Kojičić ima redovne sastanke i vrši kontinuirane posjete drugoj LGBT grupi.

„I na ovaj način, savjetnik premijera za zaštitu od diskriminacije i ljudska prava i sekretar Savjeta, u svom svakodnevnom radu diskriminiše jednu LGBT grupu okupljenu oko Kvir Montenegra, dajući prioritet drugoj“, navodi se u saopštenju Kvir Montenegra.

Kalezić podsjeća i da je njegova NVO Savjetu podnijela pritužbu protiv v.d. načelnika ZIKS-a, Milana Radovića, „koji je prije, tokom i nakon održavanja “Montenegro Pride-a” javno širio mržnju prema LGBT osobama“.

Navodi da o ovoj pritužbi, Savjet poslije skoro tri mjeseca od kada je poslata, nije našao za shodno da raspravlja ni da se izjasni, te ni da im odgovori.

„Činjenica je da su ranije, zbog mnogo manje vidljivih homofobičnih istupa državnih službenika i namještenika, državne institucije, a prije svih Savjet, reagovali dok iz objektivno nepoznatih razloga ćute o radnjama koje su zbog toga preduzeli povodom slučaja načelnika ZIKS-a, a inače potpredsjednika Narodne stranke“, piše Kalezić.

Podsjeća da je, pošto je Zdravko Cimbaljević napustio Crnu Goru, aplicirao za članstvo u Savjetu i da njegov zahtjev nije ni razmatran na sjednici Savjeta.

„Već je druga osoba, u potpuno netransparentnom procesu imenovana na tu poziciju, dok sam dva mjeseca poslije slanja zahtjeva dobio nejasan i neutemeljen odgovor u kojem nije objašnjeno zbog čega moja prijava nije razmatrana“, kaže Kalezić.

Savjet za zaštitu od diskriminacije se do sada uglavnom bavio ljudskim pravima LGBT osoba, dok je ostala ljudska prava i ugrožene grupe uglavnom držao po strani, kaže Kalezić, ocjenjujući da ni to nije dobro, ni po LGBT osobe, ni po Savjet, a tek nije dobro po Crnu Goru, kao što nije dobro ni kontinuirano politički manipulisati sa ljudskim pravima LGBTIQ osoba.

„Kvir Montenegro nikada neće prihvatiti da bude žrtva diskriminacije u bilo kom smislu, te ćemo učiniti sve što je u našoj moći da svoja prava institucionalno zaštitimo i o svim problemima upoznamo domaću i međunarodnu javnost“, zaključuje se u Kalezićevom saopštenju.

Portal Analitika