Turizam

Ulcinjska solana kao centar za turiste (FOTO)

2101flamingosi2jpg
E
kološka i edukativna staza, na kojima će biti predstavljene prirodne vrijednosti solane i tradicionalni način berbe soli, renovirani Muzej solane, nove osmatračnice i vještačka ostrva za gniježđenje ptica, mogućnost razgledanja solane biciklima, samo su dio ponude u kojoj će od ove godine turisti moći da uživaju na Ulcinjskoj solani.

 

Ulcinjska solana kao centar za turiste (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor


Prvi put biće urađeni suveniri sa solane u vidu prirodnih kristala soli, nerafinisane morske soli, ljekovitog blata, kao i aromatizovanih soli za jelo i kupanje.



2101so

 

Projekat vrijedan 130 hiljada eura finansira Partnerski fond za ugrožene ekosisteme u okviru mediteranskog programa. Cilj projekta koji realizuje Centar za zaštitu i proučavanje ptica u saradnji sa solanom je da ukaže na ekološke vrijednosti ovog područja kao i na ekonomske dobiti koje mogu nastati valorizacijom soli, kao najznačajnijeg proizvoda solane. Posmatranje biodiverziteta, u prvom redu ptica, u fokusu je projekta jer je turizam zasnovan na pticama jedan od najbrže rastućih grana eko turizma na planeti.

2101mulj

Ulcinjska solana je najznačajnije stanište za ptice na istočnoj obali Jadrana i i biodiverzitetski je značajnija od većine zaštićenih područja u Crnoj Gori. Njen status kao fabrike za proizvodnju soli sa ogromnim ekološkim značajem u fokusu je većine međunarodnih konvencija, pa i Brisela.

Borut Rubinič, regionalni koordinator Partnerskog fonda za ugrožene ekosisteme(CEPF) posjetio je Crnu Goru u cilju praćenja toka realizacije projekata finansiranih od strane ovog donatora.

Povodom projekta koji realizuje CZIP, Rubinič je istakao da je pohvalno što je fokus projekta održivi razvoj lokalnih zajednica.

"Plan da se pokrene turizam u većoj mjeri će dopuniti postojeću ponudu solane koja se bazira na proizvodnji soli i kroz vođenje tura i prodaju suvenira osigurati prihode koji su u ovom trenutku neophodni za firmu, koja je u teškoj ekonomskoj situaciji. Činjenica da se radi o jednom od najbitnijih područja za migraciju ptica u Evropi, planirana promocija na svim postojećim ekološkim i turističkim mrežama će privući ogroman broj posetilaca, a opština Ulcinj bi mogla da postane novi Cape May, tj. mjesto koji se nalazi na Istočnoj obali USA, gdje je 700 ljudi zaposleno u oblasti birdwatching-a i ostvaruje se godisnji prihod od preko 100 miliona dolara".

2101flamingosi1
Portal Analitika