Region

BiH sa 183 političke stranke rekorder u regionu

2001bih
B
osna i Hercegovina (BiH) rekorder je u regionu prema broju registrovanih političkih stranaka, ali je nemoguće predvidjeti koliko će učestvovati na opštim izborima najavljenim za oktobar jer se dio partija neprekidno gasi, dok se druge osnivaju.

BiH sa 183 političke stranke rekorder u regionu
Portal AnalitikaIzvor

Iz Centralne izborne komisije potvrđeno je da u BiH trenutno postoje 183 političke stranke, a od izbora 2010. godine iz sudskih registara izbrisano je 77 stranaka.

Kako su prenijele agencije, poslije BiH najviše stranaka u regionu ima Hrvatska - 112, slijede Srbija sa oko 90, Makedonija 53, Crna Gora 45, dok ih je u Sloveniji 30.

Među razvijenim evropskim državama prema broju stranaka prednjači Švedska u kojoj ih ima 75, dok ih je u Velikoj Britaniji samo 12.

Portparol Komisije Maksida Pirić izjavila je za Dnevni avaz da se u slučaju BiH podacima stalno mijenjaju.

"Mi smo sudovima do sada uputili 146 zahtjeva za brisanje stranaka iz sudskih registara", kazala je Pirić i dodala da je reč o strankama koje duže vrijeme ne sprovode nikakve aktivnosti, niti ispunjavaju obavezu dostavljanja izvještaja o finansijskom poslovanju.

Predviđa se da će se do planiranih izbora na bosansko-hervcegovačkom političkom nebu pojaviti još stranaka, jer Komisija neprestano dobija nova pitanja vezane za postupak zakonske registracije.

Na opštinskim izborima koji su u BiH sprovedeni 2012. nadmetale su se 83 političke stranke. Među njima je bilo 28 onih koje nisu postojale na opštim izborima 2010. ili lokalnim 2008. godine.

Izvor: MINA; foto: sutra.ba

Portal Analitika