Društvo

Grupa NVO napustila okrugli sto Savjeta za zaštitu od diskriminacije

2001savjetdiskriminacijaok
G
rupa NVO napustila je okrugli sto u organizaciji Savjeta za zaštitu od disikriminacije, saopšteno je Portalu Analitika.

Grupa NVO napustila okrugli sto Savjeta za zaštitu od diskriminacije
Portal AnalitikaIzvor

-Od početka rada nije bio poštovan predviđeni program. Nakon uvodnih izlaganja, napravljena je duža a neplanirana pauza, a glavni izlagači su otišli. Savjetnik premijera Jovan Kojičić, koji je moderirao skupom, nije uvažio prijedlog NVO da se otvori kratka diskusija. I pored upozorenja NVO da neće biti prilike da svi učestvuju u diskusiji sa ovim pomjeranjima, Kojičić je tražio da se diskusija održi na samom kraju višesatnog okruglog stola, insistirajući da se odjednom poštuje agenda koju je na samom početku prekršio- navodi se u zajedničkom saopštenju NVO "Kvir Montenegro", ANIMA, CRNVO, Juventas, Sigurna ženska kuća i Udruženja mladih sa hendikepom,

Grupa NVO smatra da je na ovaj način predstavnicima onih koji zastupaju prava najdiskriminisanijih grupa oduzeta mogućnost da utiču na sadržaj i kvalitet diskusije.

-Takođe, ovim je oduzeta mogućnost da šira javnost bude informisana o njihovim nastojanjima da se situacija u oblasti ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori promijeni na bolje, a rad Savjeta učini transparentnijim. Ovaj scenario rada je od NVO prepoznat kao dio uobičajene taktike kojom se diskredituju napori i ne uvažaju mišljenja organizacija koje se bave pravima najugroženijih društvenih grupa. Stoga su NVO činom napuštanja skupa poslale poruku da je saradnja moguća samo uz obostrano uvažavanje i konstruktivan pristup, a to svakako podrazumijeva otvorenost za potrebe svih aktera- ističe se u saopštenju.

 

Portal Analitika