Abiznis

Kineski BDP u 2013. porastao 7,7 odsto

2001kinaok
K
ineska ekonomija, druga po veličini u svijetu, ojačala je prošle godine 7,7 odsto, što predstavlja najsporiji rast u zadnjih 14 godina, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci. Istu stopu rasta kineski BDP je zabilježio i u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju.

Kineski BDP u 2013. porastao 7,7 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Podaci pokazuju izazove sa kojima se kineski čelnici suočavaju u nastojanju da zadrže visoke stope rasta i istovremeno rebalansiraju gospodarstvo. Peking je najavio da se namjerava preusmjeriti sa modela rasta predvođenog investicijama na model utemeljen na domaćoj potrošnji.

Investicioni bum koji je predvodila vlada bio je glavni pokretač kineskog rasta u posljednjih nekoliko godina.

Kineske banke, posebno četiri velika zajmodavca u državnom vlasništvu, odobrile su rekordne iznose kredita u godinama globalne finansijske krize kako bi podržale održavanje visokih stopa ekonomskog rasta Kine.

U posljednje vrijeme pojavile su se ipak bojazni da je dio tog novca otišao u neproduktivne investicije, te da banke neće biti u mogućnosti naplatiti te kredite. Ako do toga dođe, to bi moglo značajno uticati na rast, upozoravaju analitičari.

Kao dodatna prijetnja rastu izdvaja se snažan procvat neformalnog bankarskog sektora, u sklopu kojeg ulogu banaka obavljaju i nefinansijske kompanije. Kritičari upozoravaju da takav oblik kreditiranja nosi sa sobom i niži nivo transparentnosti i da predstavlja veliki rizik za ekonomski rast. Stoga se nagađa da kineske vlasti rade na nacrtu propisa kojima bi se pojačao nadzor nad tim sektorom.

(Seebiz)

Portal Analitika