Abiznis

PDV sedam odsto za sve ugostiteljske usluge na sjeveru?

euro
Ostaje da se vidi kako će Ministarstvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, uspjeti da realizuju ovaj, sa aspekta zakona, veoma sporni predlog. Sličnu ideju je prije nekoliko godina predložio tadašnji predsjednik bjelopoljske Opštine Tarzan Milošević, ali nije došlo do njene realizacije.

PDV sedam odsto za sve ugostiteljske usluge na sjeveru?
Portal AnalitikaIzvor

 

Vlada Crne Gore u okviru mjera podrške sjeveru, ozbiljno razmatra mogućnost da na sjeveru Crne Gore uvede stopu poreza od 7 odsto na sve ugostiteljske usluge. Aktuelna stopa za ugostiteljske usluge je 19 odsto.

- Zadužuje se Ministarstvo finansija da, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, razmotri uvođenje stope PDV od sedam odsto na sve usluge u ugostiteljstvu u sjevernim opštinama, navodi se u Informaciji o mjerama za ublažavanje efekata zimske turističke sezone na sjeveru Crne Gore koju je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

Ostaje da se vidi kako će Ministarstvo finansija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, uspjeti da realizuju ovu sa aspekta zakona veoma sporni predlog. Sličnu ideju je prije nekoliko godina predložio tadašnji predsjednik bjelopoljske Opštine Tarzan Milošević, ali nije došlo do njene realizacije.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je donijela sredinom prošle godine odluku da stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) od 17 posto poveća na 19 posto, dok se niža od sedam posto i nulta nije mijenjala.

Niža stopa PDV-a se odnosi, između ostalog, na osnovne prehrambene proizvode ljekove, udžbenike, usluge smještaja u hotelima, usluge koje se naplaćuju putem ulaznica za bioskopske i pozorišne predstave, koncerte, muzeje, sajmove, zabavne parkove, izložbe, zoološke vrtove i slične kulturne i sportske priredbe

Vlada je na prošloj sjednici odložila ski centrima naplatu poreza do jeseni, dok se takođe razmatra uvođenje stoprocentnog povraćaja akciza za nabavku mineralnih ulja (dizel gorivo) za korišćenje mehanizacije koja služi za uređenje i održavanje ski staza i parkinga na skijalištima, kao što je uređeno za poljoprivrednu i šumsku mehanizaciju.

P.Z.

Portal Analitika