Abiznis

U srijedu ekonomski forum u Davosu

19wef
S
vjetski ekonomski forum (WEF), koji u srijedu počinje u švajcarskom ski centru Davos, baviće se problemima "preoblikovanja svijeta“, od kojih su najdominantniji rast multipolarnosti, finansijska kriza koja još nije prošla, klimatske promjene i rastuća nezaposlenost.

U srijedu ekonomski forum u Davosu
Portal AnalitikaIzvor

Prema analizama više od 700 eksperata WEF-a, čini se da je svijet umjesto globalizma sve više na putu regionalne framgentacije usljed nespremnosti država da učestvuju u svjetskim procesima udruženim snagama.

Kako navode eksperti WEF-a, ako je jedan od prethodnih skupova te organizacije odlikovala promocija i razrada modela kojima bi se putem globalnih tehnologija otvorilo što više radnih mjesta, čini se da je danas na djelu porast nepovjerenja u internet i globalne komunikacije, prenose svjetske agencije.

Ključne teme kojima će se učesnici ovogodišnjeg WEF-a baviti su nestabilnost tržišta u razvoju kao posljedica rastućih socijalno, političkih i ekonomskih pritisaka, kao i komercijalni i politički sukobi između država u kojima se trgovina i investicije sve više koriste kao izraz geopolitičke moći uz nuspojavu „žarišnih tačaka“.

Eksperti će razgovarati i o širenju sukoba niskog intenziteta koje prati opiranje najvažnijih svjetskih sila da intervenišu.

Aktuelna tema biće i usporeni progres globalnih promjena koji odlikuje zastoj u globalnom upravljanju i nerješavanje ključnih problema današnjice.

Iz WEF-a navode da je sve manje povjerenje u internet posljedica zloupotrebe podataka, hakovanja i narušavanja privatnosti.

"Fragmentizovano geopolitičko okruženje i sve izraženije podjele na globalnom planu nas dovode u situaciju da se ključni problemi današnjice poput finansija, zdravstvene zaštite i energetike ne rješavaju, a posljedice po sve nas mogu biti katastrofalne", kazali su iz WEF-a.

(MINA-BUSINESS)

Portal Analitika