Društvo

AMFILOHIJE: Molim se Bogu da Mihailu povrati razum

mitropolit-amfilohije-1_500x300
M
itropolit Amfilohije komentarisao je tužbu koju je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo podnio protiv njega zbog klevete i kazao da se "moli Bogu i Svetoj Trojici da mu Gospod povrati razum jer je on, siromah, gospodin Dedeić zbog svoji ličnih interesa, ne iz ljubavi prema Crnoj Gori, ni prema Crnogorcima, ni prema crkvi krenuo jednim bespućem". Amfilohije je danas nakon tradicionalnog plivanja povodom Bogojavljanja rekao da će crkva uraditi sve da imovina u Buljarici bude dostojanstvtno i časno upotrijebljena za dobro manastira Gradišta, za dobro crkve i naroda.

 

AMFILOHIJE: Molim se Bogu da Mihailu povrati razum
Portal AnalitikaIzvor


"Molim se Bogu i Svetoj Trojici da mu Gospod povrati razum jer je on, siromah, gospodin Dedeić zbog svojihličnih interesa, ne iz ljubavi prema Crnoj Gori, ni prema Crnogorcima, ni prema crkvi  krenuo jednim bespućem. Unio je krvavi bratoubilački nož svojom takozvanom crkvom među Crnogorce, pa zato sam ga ja, jes da je možda malo teška riječ, uporedio ga sa onom babom iz Gorskog vijenca “Kazuj baba ima li vještica? Ima sinko, nije vajde kriti”. Ima ih evo i danas koji obmanjuju i varaju i ugrožavaju svoje dostojanstvo. Htjeli bi da ugroze crkvu božju za koju se već 2.000 godina zna kako je organizovana, a ugrožavaju onda i zajedništvo među ljudima i daj Bože da mu ovaj sveti praznik vrati malo razuma, da probudi savjest u njemu i onim njegovim pristalicama”, kazao je mitropolit Amfilohije nakon tradicionalnog plivanja povodom Bogojavljanja.



On je istakao da narod to shvata.



“Ne može se narod prevariti tako lako i da što prije Dedeić to shvati to je bolje za njega, a i za Crnu Goru i za Crnogorce”, kazao je Amfilohije.



Mitropolit SPC je kazao da će crkva uraditi sve da imovina u Buljarici bude dostojansevtno i časno upotrijebljena za dobro i manastira Gradišta, za dobro crkve i ovoga naroda. Crkva je tome služila, radi toga postoji, ne radi sebe i svojih interesa, nego radi Boga, duše, naroda i njegovog napretka i duhovnog i moralnog i materijalnog”, rekao je Amfilohije.



Govoreći o stogodišnjici Prvog svjetskog rata, Amfilohije je istakao da ne treba izgubiti iz vida da su prve bombe koje su padale iz aviona za vrijeme rata pale na Podgoricu, te da je tako započelo “krvavo evropsko bratoubilačko kolo koje je iznjedrilo i onaj Drugi svjetski rat”.



“Ali, ni sa strane kralja Nikole, niti sa strane kralja Srbije nije nijedna bomba pala na Austro-Ugarsku niti na Njemačku, a takva je neka sudbina naša, bombe padaju neprekidno 1916. i 1941. i '43 i '44 i '95 i '99 iz istih centara da bi nas vratili savjesti nekoj novoj svijesti. Međutim, kako kaže sveti Petar drugi Lovćenski “Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom”.



"Ja se radujem da pripadam narodu i ovoj zemlji Crnoj Gori čiji zakon nikada nije bio u topuzu nego odbrani časti. I u tom duhu treba tumačiti sve ono što se desilo u Prvom svjetskom ratu, pa i u Drugom i ostalim ratovima. Onaj ko je pokrenuo rat i onaj ko je nosilac tog svjetskog zločina hoće da se opravda pred Bogom i pred istorijom. Gavrilo Princip je branio svoj narod, svoje biće i svoga naroda i svoju slobodu i prirodno je da je i žrtvovan od onih koji su se ponašali onako kako su se ponašali. A i prezivao se kako se prezivao, a i ime mu je Gavrilo, anđelsko, sve mu je u duhu slobode. I daj Bože da se u tom duhu razvija i odvija naša istorija. Da će pravda pobijediti svjedok je i ovaj sveti praznik", naglasio je Amfilohije.

 

tekst: CdM, foto: rtv.rs

 

Portal Analitika