Društvo

Ivanović o slučaju CKB: Vještačenje još nije završeno

04-djurdjina_ivanovic
H
rvatska konsultantska kuća koja vještači slučaj CKB još nije završila posao, a kad bude gotov, po nalaz će ići specijalna tužiteljka za organzovani kriminal koja vodi ovaj predmet Đurđina Ivanović.

Ivanović o slučaju CKB: Vještačenje još nije završeno
Portal AnalitikaIzvor

To je "Pobjedi" saopštila tužiteljka Ivanović, naglašavajući da je u kontaktu sa hrvatskim vještacima, ali da nema informaciju kada se može očekivati nalaz.

- Voljela bih da vam mogu reći kad se možemo nadati nalazu, ali odgovor na to pitanje nemam, niti mi ga saopštavaju kolege iz Hrvatske. Na naše pitanje kada možemo očekivati nalaz, odgovaraju da rade intezivno na predmetu. Kada bude završen, niko tu informaciju ne može imati prije mene, niti doći do nalaza prije nego meni bude uručen. Nakon toga, nalaz će dobiti i stranka u postupku kazala je Pobjedi Ivanović.

Na pitanje da li okrivljeni, grupa bivših menadžera CKB na čelu sa Milkom Ljumović i Bosom Tatar, u postupku znaju ko vještači, specijalna tužiteljka je odgovorila potvrdno, navodeći normu po kojoj se okrivljeni moraju biti upoznati i sa tim podatkom.

- Po članu 137 Zakonika o krivičnom postupku, vještačenje određuje organ koji vodi postupak pisanom naredbom koja mora da sadrži: zadatak i obim vještačenja, rok za podnošenje pisanog nalaza i mišljenja i određivanje lica koja će vršiti vješačenje, a koje će biti upisano u Registar sudskih vještaka ili Registar pravnih lica za vještačenja, kazala je Ivanović.

Ona nije željela da komentariše spekulacije da neko od osumnjičenih pokušava da utiče na vještake.

- Zvuči mi nevjerovatno da neko pokušava predmet odugovlači, ili da utiče na konačnu odluku vještaka. Ali, imajući u vidu zakonsku odredbu o kojoj sam prethodno govorila, ne tvrdim da je nemoguće. Tužilaštvo je uradilo sve da se za vještaka odrede renomirani sudski vještaci koji su vještačili najsloženije i veoma značajne slučajeve u Hrvatskoj. Dakle, sve smo uradili da se vještačenje dokumentacije, kad već nije moglo u Crnoj Gori, obavi u renomiranoj kući u okruženju, istakla je Ivanović.

Ona je dodala i da je iznenađena informacijama u medijima kojima se plasira sumnja u rad Tužilaštva i podsjetila da je upravo Tužilaštvo pokrenulo postupak protiv CKB banke, nakon prikupljanja i analiza bankarske dokumentacije.

- Podnosilac krivične prijave nije priložio svu potrebnu dokumentaciju niti je u krivičnoj prijavi prijavio tačno određena lica. Kao da se zanemariju činjenica da se okrivljenima stavlja na teret da su zloupotrebom svog položaja pričinili štetu banci u ukupnom iznosu sedam miliona eura, što ni u kom slučaju nije mali iznos i koja neosporno govori da ih Tužilaštvo ni u kom slučaju nije benficiralo. Primjedba da istragom nijesu obuhvaćene sve krivične prijave koje je banka podnijela ne stoji, jer smo ocijenili u tom dijelu da nema dovoljno dokaza da je izvršeno krivično djelo, odnosno da je za banku nastupila šteta. Svakako, ukoliko bilo koje lice posjeduje dokaze iili saznanja da je u ovom slučaju izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a o čemu Tužilaštvo nema informaciju, očekujem da kao svjedok sarađuje sa Tužilaštvom, kazala je Ivanović.

Portal Analitika