Abiznis

RADULOVIĆ: Ponude za KAP odbaciti, nijesu u pitanju strateški investitori

brankook2711
P
redsjedništvo Demokratskog fronta smatra da sve ponude za KAP treba odbaciti, jer kako navode, nijesu u pitanju strateški investitori, ne obezbeđuje se javni interes i dugoročni pozitivni efekti, nema nikakvih garancija, što će se proizvesti nove gubitke i obaveze države i građana.

RADULOVIĆ: Ponude za KAP odbaciti, nijesu u pitanju strateški investitori
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju Branka Radulovića, člana Predsjedništva Demokratskog fronta, navodi se da je Predsjedništvo DF-a na današnjoj sjednici razmatralo stanje u energetsko-metalurškom reprolancu, sa posebnim akcentom na aktuelna dešavanja u Kombinatu aluminijuma i Rudniku boksita, i pri tome realizaciju oglasa o prodaji subjekta u stečajnom postupku na osnovu Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru i Zakona o stečaju i posledice koje se mogu proizvesti.

- Predsjedništvo DF prije svega zahtijeva od nadležnih institucija i činilaca, posebno od Skupštine Crne Gore, Vlade Crne Gore i stečajnog sudije da se u potpunosti primijeni procedura i uslovi prodaje Kombinata alumnijuma i Rudnika boksita na osnovu Zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru i tako zaštiti državni interes i ostvare se kratkoročni, srednjoročni i dugoročni efekti i učini proces transparentnim, efikasanim i objektivanim. Predsjedništvo DF poziva SDP i opozicione partije u Skupštine Crne Gore, koje su izglasale Zakon o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, da obezbijede njegovu potpunu primjenu sa završnim razmatranjem u Skupštini i ne dozvole nastavak dvadesetegodišnje protivzakonite prakse u ovima najznačajnijim privednim i razvojnim subjektima, ističe se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Predsjedništvo DF smatra da u pokušaju nepoštovanja procedure definisane Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru će to biti samo još jedna, kako ističu, potvrda da je cio proces kontrolisan i projektovan od interesne političko-finansijske grupacije i da su u tome "aktivno sudjelovali protivustavni i nelegitimni predsjednik Vujanović, koji je odbio da potpiše Zakon, stečajni upravnik, koji je ne sačekavši novo izjašnjavanje Skupštine hitno objavio oglas po starom zakonu, zatim prvoodgovorni za sva dešavanja u Kombinatu aluminijuma premijer Đukanović, koji je najavio inicijativu Ustavnom sudu i pojedini servilni stručnjaci, koji su tendenciozno tumačili proceduru i javni interes".

- Predsjedništvo DF je ubijeđeno da sve ponude treba odbaciti, da nijesu u pitanju strateški investitori, da se ne obezbeđuje javni interes i dugoročni pozitivni efekti, da nema nikakvih garancija, da će se proizvesti novi gubici i obaveze države i građana. Očito da načinom segmentacije imovine i kupovinom pojedinih cjelina po specijalnim uslovima, kao što je prenamjena zemljišta, se želi ostvariti samo enormna zarada ili legalizacija finansijskih tokova a ne nikako valorizacija ukupnih resursa u aluminijumskoj industriji, počev od crvenih boksita. Segmentacijom ukupne prostorno-tehnološke cjeline Kombinata aluminijuma u svim elementima, počev od dva bazena crvenog mulja, primarne proizvodnje i prerade i prodaja pojedinih djelova, narušava svaku organizacionu i tehnološku logiku, proizvodi ekonomsku neodrživost, odbija svakog ozbiljnog strateškog partnera i znači direkto gašenje Kompanije, navodi se u saopštenju Radulovića.

Prema njegovim riječima, zahtjevi Uniproma oko zemljišta KAP-a i saglasje Vlade i gradonačelnika Podgorice i hitno rešavanje dugodišnjeg spora potvrđuje da je u pitanju samo, kako kaže, "kontrolisan postupak".

- Posebno kada se uzme u obzir upozorenje koje je dobio strateški investitor da ne učestvuje u ovoj prodaji. Ponuda o valorizaciji bazena crvenog mulja je naučno, tehnološki, ekološki i ekonomski neutemeljenja. Predsjedništvo DF će sa posebnom pažnjom pratiti dešavanja u Kombinatu aluminijuma i Rudnicima boksita i ukupnom energetsko-metalurškom reprolancu nudeći konkretna rešenja i inicijative. Smatramo da će to biti test za sve političke i druge činioce u Crnoj Gori, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika