Abiznis

Perišić: Ponavlja se tender za KAP

perisic
T
ender za prodaju imovine KAP-a biće ponovljen po početnoj cijeni od 28 miliona eura, saopštio je stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić, javlja TVCG.

Perišić: Ponavlja se tender za KAP
Portal AnalitikaIzvor

- Prihvaćena je ponuda Politropusa za bazen crvenog mulja i bivšeg instituta, i zemljište u Spužu. Ostale ponude za imovinu KAP-a nijesu prihvaćene. Sjutra će biti objavljen novi oglas za prodaju ostatka imovine po početnoj cijeni od 28 miliona eura”, saopštio je novinarima Perišić.

Perišić će se danas sastao sa predsjednikom Privrednog suda Draganom Rakočevićem, nakon čega je saopštio konačnu odluku o ponudama.

On se sinoć sastao sa predstavnicima odbora povjerilaca, u kojem su zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa Crne Gore Mirjana Milić, advokat Elektroprivrede Miodrag Bulatović i pravni zastupnik CEAC-a Marko Milanović, i tri i po sata raspravljao o ponudama Uniproma, HGL-a, Politropus alternativa i Alemani trejda.

Predstavnik CEAC-a je bio protiv sve četiri ponude koje su pristigle za kupovinu cjelokupne i djelova imovine podgoričke fabrike, dok su stavovi Milićeve i Bulatovića o ponudama bili neodređeni. Tačnije, oni Perišiću nijesu jasno sugerisali koju bi od četiri ponude trebalo da prihvati.

Navodno, razlog zbog kojega bi trebalo da ponovi tender je taj što ima mnogo nerazjašnjenih pravnih pitanja u vezi sa ponudama.

Preostali dio imovine, kako je odlučeno, biće ponovo oglašen na prodaju. Oglas će biti objavljen sjutra. Oglas traje do 17. februara do 16 sati.

Javno otvaranje ponuda biće održani 22. februara u 11 sati u Privrednom sudu. Na poništenom tenderu ponude za kupovinu KAP-a u stečaju, ili dijela imovine fabrike, dostavili su nikšićka kompanija “Uniprom”, Getsejls” iz Londona, “Politropus alternative” iz Tivta i “Alemani trejd” iz Beograda.

Uniprom, čiji je vlasnik biznismen Veselin Pejović, je za kompletnu imovinu KAP-a izuzev basena crvenog mulja i deponije katodnog otpada ponudio cijenu od 28,5 miliona eura. Uniprom planira da, uz cijenu struje od 38 eura po megavatu, zaposli 300 radnika i da do 2018. godine uloži 76 miliona eura da bi se dosegla proizvodnja od 120 hiljada tona primarnog aluminijuma i 30 hiljada tona sekundarnog metala.

U cilju ispunjenja investicioniog plana, Uniprom je tražio od Vlade da se zemljište na kojem je locirana fabrika proglasi inustrijskom zonom. U tom slučaju bi poslovni partneri Uniproma bili spremni da ulože dodatna sredstva u KAP.

Za ovaj dio imovine KAP-a zainteresovana je i kompanija “Getsejls” iz Londona (Getsales), iza koje stoji njemačka HGL grupa. Oni su, međutim, ponudili kupoprodajnu cijenu od svega 5.100 eura, uz investicioni program od 700 miliona. Pošto se fabrika prodaje u stečaju, kupoprodajna cijena se vrednuje višestruko više od investicionog programa. Iz firme čiji je vlasnik Njemac Danijel Kluting ne slažu sa procjenjenom vrijednošćću imovine fabrike, koju je odradio Institut računovođa i revizora Crne Gore.

Prema riječima Perišića, nema mnogo izbora u rješenju problema bazena crvenog mulja. „Bilo bi najgore rješenje da prodamo svu imovinu KAP-a, a da nam ostane neprodat bazen crvenog mulja“, tvrdi Perišić.

On je rekao da je u razgovoru sa osnivačem i vlasnikom Politropus Alternativa, Ukrajincem Romanom Denkovičem, saznao da je njihova namjera da materijal iz bazena koriste za izradu građevinskog materijala.

„Na taj način bi, od te sirovine koja je trenutno za nas otrov, oni primjenom savremene tehnologije radili građevinski materijal i istovremeno rješavali problem akumulacije bazena i omogućili eventualnom kupcu, koji bi kupio ostatak imovine i opredijelio se da aktivira sadržaj kao što je glinica, da ima bazen i da ne bi morao raditi novi“, objasnio je Perišić na konferenciji za novinare, prenijela je MINA..

On je saopštio i da je jedan od bazena zaštićen od prodiranja štetnih sadržaja u zemlji, dok je drugi kritičan jer nema izolaciju.

Prema njegovim riječima, bazen crvenog mulja je dio imovine koji trenutno ima veći teret nego vrijednost.

„Bazen takav kakav je neupotrebljiv je. On je pun i nije interesantan bilo kojem kupcu koji se opredijeli za kupovinu imovine koja čini tehnološki zaokruženu cjelinu. To znači da bi kupac koji bi eventualno kupio imovinu sa bazenom imao samo obavezu njegove sanacije što su ogromni troškovi“, saopštio je Perišić.

Plan aktivnosti Politropusa obuhvatio bi prvo sanaciju bazena B i reciklažu dijela crvenog mulja.

„Kupac planira tu da izgradi pogone koji bi bili u funkciji recikliranja tog otpadnog materijala koji u punoj mjeri opterećuje i KAP i državu Crnu Goru“, kazao je Perišić.

On je ocijenio da je srećna okolnost što se neko zainteresovao da taj bazen izopšti iz ostatka imovine KAP-a, jer su svi potencijalni kupci bježali od bazena.

„Mi kada nosimo da bacimo smeće za nas je to smeće, ali za nekoga je to korist i sirovina. Sadržaj crvenog mulja u bazenu je na gornjoj granici i usljed prelivanja KAP bi mogao da rizikuje plaćanje ogromne nadoknade štete“, tvrdi Perišić.

Ukrajinci su, kako je naveo, otišli najdalje što se tiče tehnologije u preradama tih štetnih materija i imaju najrazvijeniju tehnologiju rada.

Perišić je ostale ponude za kupovinu imovine koje su dostavili nikšićki Uniprom i Get Sales, sa sjedištem u Londonu, iza koje stoji njemački HGL, kao i Alemani Trade iz Beograda, odbio, jer, kako smatra, treba voditi računa o interesima povjerilaca.

„Radi se o velikoj imovini i želimo da kroz objavu drugog oglasa pokušamo da postignemo veću prodajnu cijenu“, dodao je Perišić.

Get Sales je za dio imovine KAP-a ponudio 5,1 hiljadu EUR, ali i 700 miliona EUR investicija i zapošljavanje tri hiljade radnika. Perišić je objasnio da je tu njihovu ponudu u bitnom opredijelio problem bazena crvenog mulja.

„U ovom trenutku više nemamo taj problem i vidjećemo u drugom krugu hoće li se ta firma ponovo pojaviti sa ponudom i hoće li ona biti ozbiljnija“, naveo je Perišić.

Unipromova ponuda, kako je kazao Perišić, iako je bila najpovoljnija, sadržavala je određene uslove koje on nije mogao da prihvati kao obavezu.

„Stečajni upravnik ne može da prihvati da pregovara oko cijene struje i ne može da obezbijedi novom kupcu pretvaranje statusa zemljišta iz statusa korišćenja u status svojine. To su sve pitanja koja moraju prethodno da riješe nadležni državni organi da bi ta ponuda bila bezuslovna“, kazao je Perišić.

Uniprom je ponudio 28,5 miliona EUR, zapošljavanje 300 radnika i investicije od 76 miliona EUR.

Perišić je dodao da u ponovnom postupku, odnosno drugom oglasu, očekuju da će ponuda nikšićke kompanije biti relaksirana tih uslova, ukoliko se njen vlasnik Veselin Pejović odluči da je dostavi.

 

 

 

 

Portal Analitika