Društvo

Na 11 okupljanja Kutak za dojenje posjetilo oko 130 roditelja

1701roditelji1
K
utak za dojenje posjetilo je oko 130 roditelja i do sada je održano 11 okupljanja, kazala je Ana Vujnović iz Udruženja Roditeljikoja vodi projekat „Dojenje i druženje“.

Na 11 okupljanja Kutak za dojenje posjetilo oko 130 roditelja
Portal AnalitikaIzvor

Iz Udruženja su posjetili da je Kutak za dojenje otvoren u saradnji sa „Mall of Montenegro“-m u avgustu 2013.godine u sklopu obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja.

„Ideja nam je bila da na tom mjestu obezbjedimo udoban prostor u kom će majke moći da podoje bebu i na taj način skrenemo pažnju da svaka beba treba da sisa kad i gdje to poželi i da majke koje doje ne treba da se zbog toga osjećaju sputano i ograničeno“, rekla je sagovornica Portala Analitika.

U Kutku za dojenje svakog mjeseca organizuju se neformalna druženja sa trudnicama i novopečenim majkama prilikom kojih se razmjenjuju iskustva i savjeti u vezi sa dojenjem i njegom beba. U Udruženju se trude da svakog mjeseca obezbijede sponzora Kutka koji dodjeljuje poklone za majke koje prisustvuju okupljanjima.

„U knjizi utisaka koja se nalazi u Kutku za dojenje nas svakom prilikom obraduje po neki pozitivni komentar i zahvalnost za postojanje ovakvog mjesta. U Kutku smo takođe održali dodjelu nagrada foto konkursa za najlepšu fotografiju i organizovali izložbu pristiglih fotografija“, rekla je Ana Vujnović.

Iz Udruženja su zadovoljni kako Kutak napraduje i napominju da Podgoričenke i Podgoričani sve više koriste Kutak za dojenje.

„Takođe, drago nam je da je sve više mama koje se odvažuju da doje u javnosti. Smatramo da time doprinose vraćanju slike o dojenju kao o jednom prirodnom činu i promovišu dojenje na zahtjev, tj. kad i gdje beba poželi“, kazala je sagovornica Portala Analitika.

1701roditelji2Udruženje Roditelji pored okupljanja u Kutku za dojenje, jednom mjesečno, već skoro godinu, organizuje i okupljanja u okviru Roditeljskog kutka u „Kids Land“ radnji na Starom Aerodromu.

„Do sada smo na tim okupljanjima ugostili stručnjake iz raznih oblasti vezanih za njegu i odgoj djece, kao i zdravlje djece i majki. Do sada su gosti bili pedijatar, neonatolog, patronažna sestra, psiholog, neonatološka sestra, gosti iz nekoliko škola za trudnice… Krajem januara nas očekuje gostovanje ginekologa. Izuzetno nam je drago što i budući očevi posjećuju ovo savjetovalište i što su jako aktivni u postavljanju pitanja i pokazivanju interesovanja za sve ono što ih čeka po rođenju djeteta“, objasnila je Ana Vujnović iz Udruženja Roditelji.

Na portalu Roditelji.me postoji i poseban dio koji se odnosi na dojenje, gdje osim tekstova pojašnjenja i podrške je moguća i razmjena iskustava i savjeta. Takođe, članice Udruženja su dostupne za sva pitanja koja mogu postaviti putem telefona, mejla, sajta ili foruma.

Kako nam je saopštila Ana Vujnović roditelji su najčešće zainteresovani za informacije koje su im neophodne u prvim danima sa bebom kod kuće.

„Žele da znaju, na primjer, kako stupaju u kontakt sa patronažnom sestrom, kako njeguju bebu, informišu se o dojenju i problemima za koje su čuli da se mogu javiti u toku dojenja...“, pojasnila je sagovornica Portala Analitika.

Česta nedoumica, prema podacima Udruženja Roditelji, je i procedura prijave djeteta po rođenju, pa je zbog toga Udruženje u saradnji sa Ministratvom unutrašnih poslova, izdalo brošuru Prijava novorođenčeta u četiri koraka koja se djeli majkama u crnogorskim porodilištima i u kojoj se nalaze sve informacije o tome šta je potrebno za prijavu djeteta i dobijanje neophodnih dokumenata.

Portal Analitika