Društvo

Najzdravija hrana proizvodi se u Holandiji

1601hranaok
H
olandija je pretekla Francusku i Švajcarsku kao zemlja sa najizdašnijom i najzdravijom hranom, navodi se u istraživanju “Oxfama”, međunarodne mreže humanitarnih organizacija koje se bore protiv gladi u svijetu, sprovedenom među 125 zemalja.

Najzdravija hrana proizvodi se u Holandiji
Portal AnalitikaIzvor

Oxfam je rangirao zemlje prema dostupnosti hrane i njenom kvalitetu i cijeni. Takođe je uzeo u obzir postotak pothranjene djece, raznolikost hrane i pristup čistoj vodi, kao i negativne posljedice za zdravlje poput gojaznosti i dijabetesa.

"Holandija je stvorila dobro tržište koje omogućava ljudima da imaju dovoljno hrane. Cijene su relativno niske i stabilne, a vrsta hrane koju ljudi jedu je uravnotežena", rekla je Debora Hardun koja je prikupljala podatke za istraživanje.

Prvih dvadeset mjesta zauzimaju evropske zemlje, sa izuzetkom Australije. Tako su među prvih deset još i Danska, Švedska, Austrija, Belgija, Irska, Italija i Portugalija.

Crne Gore nema na listi, a od zemalja regiona je najbolje pozicionirana Hrvatska, na 30 poziciji. Slovenija je rangirana kao 33., Makedonija 36., Albanija je na 42. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 57 poziciji.

Među zemljama na dnu liste prevladavaju afričke zemlje zajedno sa Laosom, Bangladešom, Pakistanom i Indijom. Na zadnjem, 125. mjestu, nalazi se Čad.

Portal Analitika