Društvo

VUČKOVIĆ: Članovi Tužilačkog savjeta izabrani zakonito i transparentno

1601veselinvuckovicok
S
aglasno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu, državnotužilačka ogranizacija je u propisanom roku sprovela postupak za izbor članova Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca, saopštio je Portalu Analitika v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković.

VUČKOVIĆ: Članovi Tužilačkog savjeta izabrani zakonito i transparentno
Portal AnalitikaIzvor

-U postupku izbora, na osnovu lista kandidata koji su dobili najviše inicijalnih predloga tužilačke organizacije, Konferencija državnih tužilaca, kojoj je od 111 državnih tužilaca i zamjenika prisustvovalo 107 državnih tužilaca i zamjenika, 30.novembra 2013. sprovela je postupak tajnog glasanja. Sa liste kandidata za članove Tužilačkog savjeta iz Vrhovnog i dva viša državna tužilaštva na kojoj se nalazilo osam kandidata, tajnim glasanjem  izabrana su četiri kandidata koji su imali najveći broj glasova i to: Kapuci Petar – 75 glasova, Vučković Veselin – 66,  Radović Miljana – 64 i Lakić Ljiljana 42 glasa, a rezultati glasanja su javno objavljeni na Konferenciji državnih tužilaca- naveo je Vučković.

Naglasio je da je procedura izbora članova Tužilačkog savjeta izvršena na zakonit i transparentan način, „pogotovo ako se ima u vidu da niko od prisutnih članova Konferencije nije imao primjedbi na postupak, tok glasanja i izbor članova Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca“.

-Dakle, dominantno je pravno stanovište tužilačke organizacije da niko od kandidata koji se našao na listama nije imao nikakve zakonske smetnje da bude na inicijalnim listama i da bude izabran za člana Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca pa ni u pogledu uslova propisanih u članu 85  Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu. Naime, odredbom stava 2 člana 85 pomenutog zakona, predviđeno je da članovi Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca i uglednih pravnika mogu biti ponovo birani za člana Tužilačkog savjeta po isteku četiri godine od prestanka prethodnog mandata u Tužilačkom savjetu. To znači da se ova odredba odnosi na buduće izbore članova Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca koji budu izabrani u postupku opšteg izbora, a ne na zamjenike državnih tužilaca koji još uvijek nemaju funkciju državnog tužioca. Ovakvom stavu ide u prilog i odredba člana 147 Ustava Crne Gore koja zabranjuje povratno dejstvo zakona i drugih propisa,  kod činjenice da navedenim zakonom nije izričito propisano da sadašnji članovi Tužilačkog savjeta iz reda zamjenika državnih tužilaca, kojima još nije istekao mandat,  ne mogu biti ponovo izabrani u novi Tužilački savjet. Takođe, tokom pripreme zakonskog teksta, u razmjeni stavova i mišljenja predstavnici Ministarstva pravde potvrdili su ovakav stav da se ovo zakonsko rješenje ne odnosi na prvi izbor Tužilačkog savjeta po novom zakonu, već na buduće izbore- pojasnio je Vučković.

Kako je dodao, imajući u vidu izričitu odredbu člana 84 stav 4 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu kojom je propisano da sastav  Tužilačkog savjeta proglašava  Predsjednik Crne Gore, postavlja se pitanje da li to podrazumijeva i ovlašćenje da ne proglasi sastav  Tužilačkog savjeta koji je legalno i legitimno izabrala Konferencija državnih tužilaca.

- Ukazujemo na nedavni izbor sudija Ustavnog suda. Naime, Ustavnim amandmanom  broj  16 stav 6 propisano je da »isto lice može biti birano samo jednom za predsjednika ili sudiju Ustavnog suda«, a da je Skupština Crne Gore, jednog sudiju Ustavnog suda na predlog Predsjednika Crne Gore, a jednog sudiju na predlog nadležnog odbora, izabrala za sudije Ustavnog suda,  iako su u prethodnom mandatu bile sudije Ustavnog suda, pa čudi ovako različito tumačenje u gotovo identičnom slučaju.  S tim u vezi, postavlja se pitanje da li ovakav prilaz i odnos prema državnom tužilaštvu,  u vezi sa nizom aktivnosti koje su prethodile ovakvoj odluci,  ide u pravcu jačanja njegovog ustavnog položaja i integriteta, što je proklamovano kao cilj ustavnih promjena i jačanja vladavine prava- zaključio je Vučković.

Portal Analitika