Region

Pikasova slika u Bosanskoj Dubici?

1601pikasodubicaok
U
Narodnoj biblioteci u Bosanskoj Dubici tvrde da posjeduju djelo Pabla Pikasa, španskog slikara i jednog od najpoznatijih umjetnika 20. vijeka.

Pikasova slika u Bosanskoj Dubici?
Portal AnalitikaIzvor

Grafika slavnog slikara, koju su godinama u tajnosti čuvali, ipak nije potpisana. Na djelu je samo datum, ali nadležni u biblioteci tvde da autentičnost nije sporna.

Pikasovo djelo je poklon biblioteci u rodnom kraju od nekadašnjeg narodnog heroja Boška Šiljegovića. On je sliku dobio u Parizu 1964. godine kao učesnik komunističkog kongresa.

Bivši direktor Centra za kulturu u Bosanskoj Dubici Stojan Banjac kazao je za banjalučku Alternativnu televiziju da je bio "prestrašen kako da sačuvaju tu sliku".

"Nismo u to vrijeme imali tehničke uslove da je možemo sačuvati. Jedino se mogla sačuvati ćutanjem", ispričao je Banjac.

Slika je u biblioteci od kraja 80-ih godina prošlog vijeka, a čuvaju je u sefu.

Načelnik opštine Bosanska Dubica Mile Zlojutro potvrđuje da će tražiti mogućnost da se slika, ukoliko se potvrdi autentičnost, na adekvatan način zaštiti i izloži.

Ova grafika je samo dio bogatog legata Boška Šiljegovića biblioteci u Bosanskoj Dubici. Tu je i knjiga Henrija Kisindžera, koju je američki diplomata svojevremeno lično potpisao i poklonio Šiljegoviću.

(Vijesti.ba/Fena)

foto: ATV

Portal Analitika