Abiznis

KAVARIĆ: Vlada nije razgovarala o cijeni struje za KAP

1712vladimirkavaricok
Vl
ada je spremna da na prostoru Kombinata aluminijuma (KAP), Prerade i Kovačnice formuliše biznis zonu, saopštio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić i dodao da je sa njihovog aspekta dobra svaka ponuda koja omogućava novo zapošljavanje i investicije.

KAVARIĆ: Vlada nije razgovarala o cijeni struje za KAP
Portal AnalitikaIzvor

Kavarić je, nakon sjednice Vlade, kazao da su ponude za imovinu KAP-a, Prerade i Kovačnice ozbiljne i svaka ima razvojnu komponetnu, kojom su obuhvaćeni svi njihovi potencijali sa prostorom na kom se nalaze.

»Vlada je spremna da na prostoru današnjeg KAP-a, Prerade i Kovačnice formuliše biznis zonu i ide konkretna inicijativa ka Glavnom gradu sa nadom da će Glavni grad prepoznati i ovaj dio kao biznis zonu«, rekao je Kavarić i dodao da čekaju njihov stav.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o otvaranju ponuda za kupovinu imovine KAP-a u stečaju, prenosi MINA-BUSINESS.

Kavarić je objasnio da su benefiti u biznis zoni oni koje Vlada nudi svim opštinama koje na određenoj lokaciji u svom gradu proglase biznis zonu, a odnose se na oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa u izvjesnom periodu.

Prema njegovim riječima, stečajni postupak je postupak u kom moraju prvenstveno biti zaštićeni interesi povjerilaca, pri čemu moraju sačekati odluku Privrednog suda po pitanju selektiranja konkretnog ponuđača.

»Vlada je spremna da razgovara sa svakim ko bude selektirani ponuđač o tretmanu Vladinih potraživanja i u zavisnosti od onoga što bude investicioni program i broj zaposlenih radnika i da po tom pitanju dogovorimo adekvatan tretman«, naveo je Kavarić.

On je rekao da je potraživanje koje Vlada treba da ima iz stečajne mase onda kad stečajni upravnik proda imovinu i sa tog aspekta Vlada je zainteresovana da to bude što veća cijena.

»Tu smo raspoloženi da razgovaramo sa investitorom koji će da sprovede nove investicije. A spremni smo, da u okviru svojih nadležnosti, pomognemo budućem vlasniku za dobijanje svih adekvatnih dozvola kako bi bio u mogućnosti da proizvodi«, dodao je Kavarić.

Na pitanje koja je najbolja ponuda, Kavarić je rekao da ne bi mogao da špekuliše o tome, jer bi to bilo uplitanje u rad Suda, a takođe bi morao da zna mnoge stvari koje se mogu razjasniti samo kroz direktnu komunikaciju između Suda i ponuđača.

»Sa aspekta Vlade svaka ponuda koja omogućava novo zapošljavanje i investiciju na tom prostoru dobra i da smo spremni sa tog aspekta da uradimo sve u našoj mogućnosti da do te investicije dođe«, naveo je Kavarić.

Kroz sprovođenje stečajnog postupka od Privrednog suda zadovoljen je, kako je kazao, stav Evropske komisije (EK) da imovinu treba ponuditi tržištu i na bazi tržišnih zahtjeva sprovesti koncept restrukturiranja industrije kakva je bila do uvođenja stečaja.

Na sjednici Vlade, kako je naveo, nije bilo rasprave o cijeni struje, jer red poteza nalaže da prvo treba da se po tom pitanju opredijeli Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i regulator, nakon čega će zauzeti stav.

»Želimo direktan dogovor između Suda i EPCG, a ako do toga ne dođe to ćemo primiti k znanju i o tome ćemo se opredijeliti«, dodao je Kavarić.

On je rekao da Vlada želi da izbjegne subvencije, ali nijedno pitanje neće stavljati »pod tepih«, kao i da očekuju komercijalni dogovor jer vjeruju da se sa aspekta te cijene može naći interes sa obje strane.

Kavarić je ponovio da je stav Vlade o socijalnom programu isti kao i ranijih godina, a to je da će zaposleni u Kombinatu koji ostanu bez posla, kroz proces restrukturiranja, imati pravo na otpremnine na nivou kako je to definisano prilikom socijalnog programa koji su prije toga sprovođeni u preduzeću.

Stečajni upravnik Veselin Perišić sastaće se danas sa Odborom povjerilaca i stečajnim sudijom Draganom Rakočevićem, nakon čega bi trebalo da izabere kupca imovine fabrike.

 

 

Portal Analitika