Turizam

BEGOVIĆ: Ne treba mijenjati pravila usred igre, KRCIĆ: O svemu se može dogovarati

1601kruzer
N
ije dobro što se u sred igre mijenjaju pravila, jer se ugovori sa kompanijama koje dovode kruzere u Kotor potpisuju na duge staze. Ugovorena je 2014. godina, a već se ugovara i 2015. i odluka Luke Kotor da poveća cijene agencijama koje opslužuju kruzere nije trebala da dođe ovako iznenada, kaže za Portal Analitika Ivo Begović iz agencije Boka Adriatic, koja u Crnoj Gori zastupa čuvenu kompaniju Royal Caribbean.

 BEGOVIĆ: Ne treba mijenjati pravila usred igre, KRCIĆ: O svemu se može dogovarati
Portal AnalitikaIzvor

Luka Kotor donijela je krajem godine odluku da za 400 odsto poveća cijene ulaska autobusa na putnički terminal agencijama koje rade sa kompanijama koje dovode kruzere u Kotor. Do sada je cijena za izletničke autobuse za putnike sa kruzera bila deset eura, a od sada će iznositi 50 eura.

Luka Kotor je procijenila da treba da promjeni cijenu usluga ulazaka autobusa, ali ono što je bitno jeste da cijene lučkih usluga nisu promijenjene. Po meni, važno je da se usaglasi stav Luke Kotor i agencija - na sveopšti interes. To znači da treba, prije svega, zaštiti javni interes, kako bi i Luka i Crna Gora imala benefite, i kako bi agencije imale svoj dio zarade“, ističe za naš portal Mirza Krcić, direktor TO Kotor.

„Ne znam kakava je bila odluka Borda direktora, ali pretostavljam da će oni to pojasniti. S obzirom da je u toku izrada novog Putničkog terminala, svakako su smanjeni prihvatni kapaciteti. S druge strane, imamo i jako loš pristup samom terminalu, zbog blizine saobraćajnice. Ne mogu konkretno da presuđujem, već se nadam da će Luka Kotor i agencije naći neke dobro rješenje kako ne bi ispaštali ni turistička privreda, ni Luka Kotor, a ni država. Kao direktora turističke organizacije, moje je da štitim javni interes. Ali, možemo svi nekim razgovorom i sagledavanjem realnog stanja, možemo naći kompromisno rješenje na zadovoljstvo svih“, dodaje Krcić.

Ivo Begović, pak, kaže da ovo nije dobra odluka i da bi turističke organizacije i Ministarstvo turizma i održivog razvoja trebali da imaju više razumijevanja i shvate da je ovo posao koji se radi na duge staze.

„Možda nekome sada nedostaje novca za nekakav posao i odlučio je da podigne cijene. To se ne može na taj način raditi jer se ugovori prave na duge staze, u pitanju su ozbiljni poslovi. Mi zastupamo nekoliko velikih kompanija, između ostalih i Royal Caribbean i povećanje cijena će se odraziti upravo kod ove kompanije koja dovodi najviše turista, a za koje treba i najviše autobusa“, kaže Begović.

On ističe da će agencije koji se bave izletima imati probleme i da će se odluka odraziti na kompletan pristup i pogled kompanije Royal Caribbean prema nama.

„Već je napravljeno nekoliko propusta u određenim segmentima posla, i nije dobro što se ovo dešava“, kaže Begović.

Naš sagovornik napominje da su cijene za izletničke autobuse veće od onih luka u susjedstvu, ali da nisu male ni one za lučke usluge koje plaćaju kruzeri prilikom uplovljavanja. Na pitanje kolika je cijena koju kompanije plaćaju da jedno plovilo dođe u Kotor, predstavnik agencije Boka Adriatic precizira da ona za mega-kruzere iznosi od 20.000 do 25.000 eura.

„To su samo lučki troškovi za dolazak, odnosno uplovljenje i isplovljenje. Još je zanimljiviji podatak da brod ima veću cijenu za sidrenje, nego za vez“, precizira on i dodaje:

Royal Caribbean će za 2014. godinu doći u najavljenom broju, a za 2015. će početi da otkazuje dolaske, radi nerazumijevanja od raznih institucija. U pitanju su cijene, ali i ne samo to, već i ukupan pristup poslu“, kaže Begović.

Kada je riječ o mogućem smanjenju broja dolazaka kurzera koji plove pod imenom kompanije Royal Caribbean, Mirza Kricić kaže:

„Što se tiče smanjena broja kruzera Royal Caribbean-a od 2015. godine, to može nanijeti štetu u jednom dijelu. Aktuleni pokazatelji govore da iz godine u godinu imamo rast od 50.000 pa i više hiljada putnika koji dolaze kruzerima, pa vjerujem da to smanjenje ne bi trebalo značajnije da utiče. Ali, da sačekamo da vidimo što će se odvijati nakon isteka koncesije koju Luka Kotor ima do maja 2015. godine. Po meni, država bi trebalo da ostane većinski vlasnik, a tako bi se riješilo i pitanje ulaska autobusa u dio Luke Kotor, na opšti interes.

Direktor kotorske Turističke organizacije kaže da pravi problemi kruzing turizma mogu tada nastupiti, pa 2015. označava kao prekretnicu i za Luku Kotor i za turizam u tom bokeljskom gradu. Naime, postojale su indicije da će se Luka Kotor privatizovati.

- Mogu da se pozovem na zaključak Skupštine Opštine Kotor iz ljeta 2013.godine, koji je upućen Vladi Crne Gore, a gdje se navodi da se razmotri mogućnost dodjele prioritetne koncesije za Luku Kotor za naredni period. Ono što je, po meni, veoma bitno jeste da je stvar trenutno u našim rukama: Opština Kotor je, sa skoro 57 odsto, većinski vlasnik Luke Kotor i ona treba da bude i dalje bude u našim rukama. U tom slučaju, bilo bi mnogo lakše da ljudi, koji u ime grada, kontrolišu Luku Kotor, razgovaraju sa domaćim agencijama. Ako bi se desilo da se poslije 2015. godine izvrši neka vrsta privatizacije i dolaska nekog stranog partnera, vjerujem da on ne bi imao baš sluha za takva pitanja“, smatra Krcić i dodaje da treba sačekati i stav Luke Kotor po pitanju privatizacije.

Na to se nadovezuje i stav Begovića, koji podsjeća da povećanje cijena za dolaske izletničkih autobus „u sred utakmice“ nije jedini problem.

„Došli smo do vrha broja dolazaka kruzera i pitanje je sada da li želimo u Kotoru kvalitet ili kvantitet. Svakako treba razmisliti o brendovima koje imamo, a Royal Caribbean je najveći brend. To je krovna kompanija koja objedinjava mnogo manjih, i tamo gdje dolazi Royal Caribbean dolaze svi. Tamo gdje ona smanji dolaske, smanjiće i ostali“, smatra Begović.

S druge strane, Krcić kaže da do danas nije dobio ni jednu žalbu agencija zbog promjene cijena ulaska autobusa za izletnike u Luku Kotor.

„Pozivam na korektan i međuljudski odnos, koji je i do sada postojao, kako bismo riješili taj problem. Ne treba dizati tenzije, jer se sve može riješiti tako da bude zadovoljen i javni i privatni interes. I vjerujem da bi onda bili svi na dobiti“, zaključuje on.

Portal Analitika