Abiznis

VUKSANOVIĆ: Uprava za inspekcijske poslove lani podnijela 163 krivične prijave (VIDEO)

1601bozovuksanovicok
I
nspekcije Uprave za inspekcijske poslove lani su obavile 71.236 kontrola, utvrdile 31.669 nepravilnosti i izdale 14.762 prekršajnih naloga u vrijednosti od 3.763.744 eura. Podnijeto je 586 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i podnesene 163 krivične prijave, izjavio je direktor Uprave ya inspekcijske poslove Božidar Vuksanović.

VUKSANOVIĆ: Uprava za inspekcijske poslove lani podnijela 163 krivične prijave (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

-Pored redovnog nadzora, prioritet u radu Uprave predstavlja postupanje po prijavama. Kako bi se građanima olakšao način za prijavljivanje, u aprilu 2013. otvoren je kol centar Uprave, sa besplatnom linijom, preko kojeg je od osnivanja ovog servisa primljeno preko 2000 prijava.

Uprava za inspekcijske poslove je u prethodnoj godini učestvovala u brojnim projektima, a značajan je Vladin projekat „Budi odgovoran“ u kojem učestvuje zajedno sa Poreskom upravom. Učešćem u ovom projektu Uprava za inspekcijske poslove podstiče aktivnije uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije, koji sada mogu preko Internet aplikacije i aplikacije za mobilne telefone „Budi odgovoran“, kao i putem kol centra, lakše prijavljivati nepravilnosti- istakao je Vuksanović.

Takođe, Uprava za inspekcijske poslove je učestvovala u IPA projektu „Zaštita potrošača i tržišni nadzor“, kojim se pozitivno djelovalo na podizanje svijesti potrošača o njihovim pravima, a uspostavljena su i dva nova IT sistema - Sistem o razmjeni informacija o proizvodima koji predstavljaju rizik i Centralni informacioni sitem o zaštiti potrošača. Preko veb sajta www.potrosac.me potrošači se mogu informisati o svojim pravima, ili podnositi žalbe iz ove oblasti.

-Uprava u ovom periodu sprovodi pojačane aktivnosti iz oblasti zaštite prostora, u primorskim opštinama gdje je posle zabrane radova u turističkoj sezoni pojačana izgradnja objekata. U tom smislu, planirano je da kontrole u zajedničkim ekipama vrše Inspekcija zaštite prostora, Građevinska i Inspekcije rada, kako bi se, štedeći resurse, istovremeno rješavala pitanja rada na crno, zaštite na radu i pojave nelegalne gradnje- naglasio je Vuksanović.

Aktivnosti inspekcija Uprave za inspekcijske poslove sprovode se u skladu sa Akcionim planom za suzbijanje sive ekonomije, kako bi se preduzimale mjere u cilju suzbijanja nelojalne konkurencije i doprinosu uređenom poslovnom ambijentu.

-U svim budućim aktivnostima presudna je organizacija uprave, koja često podrazumijeva zajednički nastup inspekcija iz različitih oblasti, čime se neregularnosti na terenu suzbijaju brže, efikasnije i uz uštedu utrošenih logističkih sredstava, što dovodi do uspostavljanja regularnog tržišta rada i boljeg ambijenta po pitanju zaštite prostora i zdravlja- zaključio je Vuksanović.

 

Portal Analitika