Zanimljivosti

Naučnici žele da stvore umiruću zvijezdu - na Zemlji!

1601zvijezdaa
P
ri kraju svojih života, umiruće zvijezde pulsiraju, šire se i skupljaju dok im ponestaje goriva. Sa svakom pulsacijom, zvijezda izbacuje oblake gasa u svemir koji se vremenom recikliraju u novu generaciju zvijezda i planeta. Praćenje ovih kovitlaca gasa izuzetno je nezgodno, ali naučnici vjeruju da imaju rješenje.

Naučnici žele da stvore umiruću zvijezdu - na Zemlji!
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici žele da stvore umiruću zvijezdu na Zemlji u okviru projekta nazvanog Nanokosmos. Španski astronomi će sarađivati sa timom inžinjera kako bi stvorili atmosferu umiruće zvijezde, takođe poznate i kao „crveni džin“.

Ovaj projekat, koji bi trebalo da traje 6 godina, sagradiće tri pet metara dugih mašina kako bi stvori međuzvjezdanu prašinu sličnu onoj koja se može vidjeti u spoljnim slojevima umiruće zvijezde.

Kako bi postigli ovo, mašine će morati da manipulišu sa ugljenikom, azotom, kiseonikom, silicijumom, titanijumom, gvožđem i drugim materijalima na temperaturi od 1500 stepeni Celzijusa.

Istraživač španskog centra za astrobiologiju, Hoze Cernićaro smatra da je u pitanju ambiciozan projekat, ali da je potpuno moguć.

„Želimo da u laboratoriji stvorimo zvijezdu. Očigledno, to je vrlo komplikovan objekat. Ne planiramo da odmah napravimo repliku zvijezde već samo njene atmosfere - mjesta gdje se stvara međuzvjezdana prašina“, izjavio je.

„Crveni džinovi“ se formiraju kada zvijezda konvertuje vodonik u helijum kako bi stvorila svijetlo i radijaciju. Vremenom, teži helijum tone do centra zvijezde stvarajući omotač vodonika oko helijumskog jezgra. Kada nestane vodonika, nestaje i energije potrebne za stvaranje pritiska koji na mjestu drži spoljne slojeve zvijezde. Kako zvijezda počne da se raspada, pritisak i temperatura rastu sve dok nisu dovoljni da se helijum pretvori u ugljenik.

Naučnici će takođe napraviti i posebne komore za simulaciju - dvije u Španiji i jednu u Francuskoj, kako bi proučavali različite fizičke i hemijske procese koji se ovom prilikom dešavaju.

NASA

Portal Analitika