Društvo

Prijava protiv EPCG i A2A zbog konsultanstkih usluga

epcg
P
artija udruženih penzionera i invalida Crne Gore podnijela je krivičnu prijavu protiv italijanske kompanije A2A i Elektroprivrede, zbog naplaćivanja pravnih i konsultantskih usluga crnogorskom elektroenergetskom preduzeću.

Prijava protiv EPCG i A2A zbog konsultanstkih usluga
Portal AnalitikaIzvor

"A2A je na taj način ostvarila milionsku protivpravnu finansijsku korist na štetu Crne Gore. Kompanija u kontinuitetu, od 2009. godine kada je postala manjinski akcionar u EPCG sa vlasništvom od 43 odsto, fakturiše pravne i konsultanske usluge EPCG u milionskim iznosima", navodi se u prijavi te partije upućenoj Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Precizan iznos tih usluga po godinama, za 2010, 2011, 2012. godinu je, kako tvrde, prikazan u završnom računu EPCG za svaku godinu pojedinačno i do danas iznosi oko 15 miliona eura.

"Koliki iznos je A2A fakturisao EPCG za prošlu godinu vi ćete istražiti", naveo je u prijavi predsjednik partije, Momir Joksimović.

U prijavi je objašnjeno da je EPCG u većinskom vlasništvu države Crne Gore sa 54 odsto akcijskog kapitala, što je obavezuje da prilikom nabavke bilo kakve robe ili usluga to radi isključivo putem javnog tendera, poštujući Zakon o javnim nabavkama.

"Dakle, menadžment EPCG kojim upravlja A2A, ne slučajno, već namjerno ne objavljuje javni tender za te usluge", smatraju predstavnici te partije.

Oni su naveli da neobjavljivanje javnog tendera za nabavku u milionskim iznosima, odnosno oko pet miliona eura godišnje, izaziva opravdanu sumnju da se radi o visokoj korupciji, odnosno “pranju novca” i organizovanom kriminalu.

To, kako su saopštili, izaziva sumnju da je A2A radila bilo kakav elaborat za pravne i konsultanske usluge, tim prije što je u EPCG zaposleno više od 100 vrhunskih pravnika sa višegodišnjim iskustvom sa titulama magistra i doktora pravnih nauka.

U toj partiji traže da Tužilaštvo provjeri za svaku godinu pisani zahtjev EPCG prema A2A koje pravne i konsultanske usluge su tražili, pisani elaborat ili drugi oblik savjetodavnih konsultanskih usluga, fakturu koja prati svaki elaborat za pravne i konsultanske usluge za svaku godinu pojedinačno, kao i efekte koje je EPCG postigla koristeći te usluge pojedinačno za svaku godinu.

"Neobjavljivanjem tendera za nabavku usluga milionske vrijednosti izvršni menadžment i njen tadašnji izvršni direktor Enrico Malerba teško zloupotrebljavaju položaj u privrednom poslovanju", navodi se u prijavi. (Mina, TVCG)

 

Portal Analitika