Društvo

Ivanović: Krivična prijava zbog ubijenih srna

27ivanovicpetarok
M
inistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja predalo je krivičnu prijavu zbog pokolja srna na teritoriji opštine Nikšić, kazao je resorni ministar Petar Ivanović, navodeći da očekuje da će nadležne institucije dati svoj maksimum da se počinioci pronađu i primjerno kazne, javlja MINA.

Ivanović: Krivična prijava zbog ubijenih srna
Portal AnalitikaIzvor

Na snimku koji je prije nekoliko dana objavljen na Jutjubu vide se ostaci devet srna koje su ubijene na Goliji.

Ivanović je saopštio da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja jutros predalo dvije krivične prijave.

- Prva se odnosi na počinjen pokolj pet srna na teritroiji opštine Nikšić, a druga je podnijeta protv nepoznatnog počinioca zbog podmetanja požara u mjestu Kosanica u Pljevljima, pojasnio je on.

Ivanović je kazao da je Ministarstvo na taj način učinillo sve što je bilo u njegovoj nadležnosti u ovom momentu.

- Da pokrenemo proceduru i da institucije koje se direktno bave procesuiranjem tog slučaja, poput tužilaštva, uprave policije i inspektorata pokrenemo da urade svoj dio posla. Imam puno povjerenje da će te institucije dati svoj maksimum da se počinioci pronađu i primjerno kazne, naveo je on.

Prema riječima Ivanovića, u okviru Ministarstva nastoje da provjere da li je urađeno sve od strane korisnika tog lovišta, što je predviđeno ugovorom, tenderom i zakonom, ili nije.

- Ako dođemo do zaključaka da nisu realizovane sve preventivne mjere, niti da je korišten onaj broj čuvara lovišta kako je tenderom traženo, onda ćemo procesuirati raskid ugovora, ne samo u ovom lovištu, već i u svim drugim, gdje paralelno realizujemo takvu proceduru, dodao je on.

Kako je naveo Ivanović, ako se uspostavi da je udruženje koje je koristilo lvište ispunilo sve zakonom predviđene uslove i ono što stoji u ugovoru, "onda mi ozbiljno treba da se pozabavimo pitanjem standarda".

- Da li su standardi u Crnoj Gori u skladu sa međunarodnim, i da li je, ono što mene više brine, naš nivo svijesti u skladu sa sviješću koja postoji u razvijenim i civilizovanim državama. Ne postoje ti standardi koji će preduprijediti da se slučajevi poput ovog ponavljaju ukoliko ne djelujemo edukacijom i kampanjama na jačanje svijesti ljudi o značaju biodiverzirteta, kazao je on.

Ivanović je apelovao na sve građane da se ponašaju ne samo u skladu sa onim što je crnogorska tradicija "već i u skladu sa vremenom u kom živimo".

- I da kad god primijete i kršenje propisa i bilo kakve nepravilnosti bilo koje institucije, to i prijave. Namjera Ministavrstva je da djeluje na svim nivoima, od edukacije i izmjene standarda kao i saradnja sa svim institucijama kako bi učinili sve da se ovakvi slučajevi ne ponove, zaključio je Ivanović.

Portal Analitika