Društvo

U igri opet svi kandidati za VDT

vdt
N
akon što predsjednik Osnovnog suda Branko Vučković krajem godine nije dobio potrebnu podršku u plenumu da postane novi vrhovni državni tužilac, u igri su ponovo svi kandidati. Ukoliko nijedan ne dobije 3/5 većinu, prvi čovjek tužilaštva biće onaj kojeg podrži najviše poslanika, javlja Antena M.

U igri opet svi kandidati za VDT
Portal AnalitikaIzvor

Dok se SNP još nije odredila prema kandidatima, Pozitivna je odlučna – nijedan nije zavrijedio njihovu podršku.

27.decembra, poslanici nisu podržali prijedlog Tužilačkog savjeta da predsjednik Osnovnog suda u Kotoru, Branko Vučković, bude naimenovan za vrhovnog državnog tužioca.

Vučkoviću je bila potrebna 2/3 podrška, tačnije zeleno svijetlo 54 poslanika. Dobio je 34, 20 manje nego što je trebalo i to samo od poslanike DPS-a i Bošnjačke stranke. Protiv naimenovanja, bilo je 15 poslanika dok su 24 bila uzdržana.

Opozicija je bila jasna – za njih je Vučković neprihvatljiv jer ih nije uvjerio da je spreman da se bespoštedno uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Poslanici bi, shodno Poslovniku, već krajem mjeseca mogli ponovo da glasaju o VDT-u. Proceduru za Antenu M, objašnjava Neven Gošović iz SNP-a:

«U periodu od najranije 30 dana, od dana kada kandidat za vrhovnog državnog tužioca nije dobio potrebnu većinu, otvara se pretres u Skuštini ali tada se bira između svih prijavljenih kandidata za VDT koji ispunjavaju uslove za izbor na tu funkciju.»

Osim Vučkovića, podsjetimo, kandidovali su se i zamjenica vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović, viša državna tužiteljka u Podgorici Vesna Jovićević, te advokati Goran Rodić i Zoran Piperović.

Poslanici će, u drugom krugu, glasati tajno, navodi Gošović i objašnjava što ako nijedan kandidat ne dobije glas 48 poslanika, odnosno 3/5 podršku.

«Biće izabran onaj koji je dobio najveći broj glasova. Izuzev, ako dva ili više kandidata dobiju najveći, isti broj glasova, glasanja se ponavlja između svih tih kanditata.»

U SNP još nije bilo riječi o podršci nekom od kandidata, kaže Gošović.

«Suviše je rano govoriti o odnosu koji će prema predloženim kandidatima imati SNP.»

Pozitivna je odlučna – neće glasati za onog koji je, prema riječima Azre Jasavić, samo trošio vrijeme građana.

“Svi oni koji su u sistemu su imali vremena da pokažu da su spremni da se ozbiljno uhvate u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Ta je činjenica izostala, odnosno niko od njih nije zavrijedio osobitu pažnju i naklonost Pozitivne. Tako da, oni koji su u sistemu, neće imati šansu da dobiju podršku Pozitivne.”

Podsjetimo da je fotelja vrhovnog državnog tužioca upražnjena još od aprila kada je Ranki Čarapić istekao mandat. Funkciju od tada “pokriva” zamjenik VDT Veselin Vučković. (Antena M)

 

Portal Analitika